Alanya Posta TV'de her hafta Pazartesi günü yayınlanan Artı Haber'de bu kez, Türkiye'nin deprem gerçeği konuşuldu. Elazığ depreminin ardından vatandaşlarda tedirgin yaratan depreme ilişkin, 
Jeofizik Mühendisleri Odası Alanya Temsilciliği Erman Kaptanoğlu ve Alanya AKUT Alanya Ekip Lideri Yaşar Yiğit Kaçmaz önemli bilgileri canlı yayında izleyicilere aktardı.
'DEPREMİN ZAMANINI BİLEMEYİZ'
Depreminin zamanının tespit edilemeyeceği ama nerede olacağının bilinebileceğini ifade eden Kaptanoğlu, "Türkiye yüzde 95 oranında deprem alanı içerisinde kalan bir memleket. 1. Derecede sayabileceğimiz bir bölgeydi Elazığ. Çok tehlikeli bölgeler buralar ve beklenen bir depremdi. Depremin sadece zamanını bilemezsiniz, nerede olabileceğini çok net bir şekilde bilebilirsiniz. 
'ZEMİN DE DİKKATE ALINIYOR'
Deprem haritaları sürekli değişkenlik gösterir. Yerel zemin özellikleri önceden dikkate alınmıyordu fakat şimdi yeni yönetmeliğe göre ivme çok önem arz ediyor. Artık faya yakınlık hem de o yerel zemin şartları göz önünde bulundurularak, ivme değerine göre depremin büyüklüğünü hesaplayabiliyoruz. 6.8 büyüklüğündeki bir depremin yaratacağı ivme, yerel zemin şartları  göz önüne alındığında şiddeti daha da arttırabilir. 6.8 büyüklüğündeki bir deprem kayalık bir zeminde olduğu zaman onun şiddeti daha düşük olur. Çünkü ivme değeri düşük. Ama alüminyum zeminde olduğu zamanda onun ivme değeri yükseldiği için şiddeti artıyor ve yıkıcılık özelliği artmış oluyor" dedi.
'BATIDA DEPREM RİSKİ VAR'
Alanya'da batı bölgesinin riskli olduğunu söyleyen Kaptanoğlu, "Alanya'da batıya doğru ilerledikçe, Aksu fayı var. Aksu fayı diri bir fay deprem yaratabilecek bir fay. Ki geçmişte 7.30'a yakın depremler yaratmış. Konaklı'dan başlayarak Okurcalar'a kadar ivme değeri artıyor, doğu tarafına gittikçe de ivme değeri düşüyor. Bu da hem zemin ile alakalı hem de odak noktasının uzaklığı ile alakalı. Bizim yerel zemin koşullarını düşündüğümüz zaman Batı bölgesi biraz daha riskli" diye konuştu. 
'ALANYA'DA EN ÇOK KAYBOLMA OLUYOR'
Alanya'da en fazla kaybolma vakalarının olduğunu söyleyen Kaçmaz, "Alanya'da kaybolma vakaları çok ciddi bir şekilde oluyor. Alanya ekibinin sorumlu olduğu alanlar, Anamur yukarıda Ermenek Sarıveliler bu bölgenin tamamı yine akabinde kuzeybatıda Gündoğmuş Akseki İbradı bölgesi Manavgat'ın tamamı Köprülü kanyonu bölgesi de bize bağlı ciddi bir şekilde talep geliyor. Kaybolma vakaları çok ciddi sorun mantar toplamaya gelen vatandaş da kaybolabiliyor. Onun dışında ipli kurtarma çalışmalarımız oluyor" dedi.
'SESSİZ OLUNMALI'
Depremde enkazda yapılan arama çalışmalarında özel ekipmanların olduğunu söyleyen Kaçmaz, "Çok teknik arama cihazlarımız var. Dinleme cihazları ile aşağıda sesi arttıran nefes alsa hissedilen veya küçük bir tıkırtı çıkarsa anlaşılabilen cihazlar var. Fakat onu dinlerken en küçük bir vatandaşın o enkaz üzerinde yürümesi dahi sesin başka yönden gelmesine sebep oluyor. Bu arama kurtarma faaliyetinin çok yanlış bir şekilde yönlendirebiliyor ya da enkazın altında birinin olduğunu varsayıp devam ediyorsunuz ama kimse olmayabiliyor. Bu yüzden sessizlik ve enkazın üzerinde vatandaşlar olmamasını talep ediyoruz" dedi.
'CUMHURİYET'TE ZEMİN ÇOK KÖTÜ'
Cumhuriyet Mahallesi'nde kentsel dönüşümün şart olduğunu ve doğru bir karar olduğunu vurgulayan Kaptanoğlu, "O bölge şu an Alanya'nın en kötü bölgesi diyebilirim. Bir kere üstte organik bir malzeme var. Organik malzeme üzerine zaten yapı yapılamaz. O organik malzemenin kaldırılması gerekiyor. Aynı zamanda bu sanayi bölgesinin de olduğu kısım hep yağlar aşağıya doğru sızıyor. Yeraltı suyu da yüksek olunca bu zemini çok kötü bir duruma sokuyor. Bölgenin zemin çalışmakısmını ben yaptım ve olumlu sonuçlar yoktu, zeminler çok kötü" dedi.
'RİSK VAR'
Eski Devlet Hastanesi kavşağından Tosmur Kavşağı'na kadar olan bölümün riskli olduğunu ifade eden Kaptanoğlu, " Eski hastane kavşağından başlayarak, Tosmur kavşağına kadar o çevre yolunun altı genel olarak balçık diyebiliriz. Kötü bir malzeme var orada. Orası biraz riskli oluyor. Özellikle 99 yılından önce yapılmış olan binalar test yaptırmalarını öneririz" diye konuştu.
'ÖNEMLİ OLAN O POZİSYONA GELMEMEK'
Kaçmaz, "Gerekli tedbirlerin alınması için biz bilinçlendirmeyi yapmayı sağlıyoruz. Fakat vatandaşlarımızın da sağduyulu olması gerekiyor. Malzeme eksik kullanmak yanlış yere bina yapmak gibi sebeplerden birçok felaket yaşanıyor. Bunların önüne geçmek için de biz arama kurtarma yaparız ama önemli olan bu pozisyona gelinmemesi. O pozisyona gelinlikten sonra bizede iş düşerse yapacağız ama umarım Türkiye'ye tekrar böyle kötü afetleri yaşamaz" dedi.
'ÖNCE SAKİN OLUN'
Deprem anında yapılması gerekenleri de söyleyen Kaçmaz, "Öncelikle sakin olunması gerekiyor, en büyük problemlerden bir tanesi bu. Panik halinde hareket etmek bazen kaza riskini çok yükseltiyor, kaza yaşamayacaksınız da daha iyi yaşayabiliyorsunuz. Daha önce Kocaeli depremindeki örneklerden yola çıkarsak, pencereden atlayanlar, balkondan atlayanlar oldu. Bina sağlam kalmış aslında binada kalsa yaşayacak ama pencereden atlamış, hayatını kaybetmiş o panikle. Ve büyük ölçekli afetlerde iletişim araçlarını meşgul edilmemeli. Bizi çok zorluyor bu sefer telefon hatları kitleniyor biz bölgeden haber alamıyoruz . Sakin olun az kişi ile iletişim kurun" dedi.