Rusya ile diplomatik ilişkilerde yaşanan bahar havası 2016'da tarihinin en kötü turizm sezonunu yaşayan Antalya'da umutları artırıyor. Turizmcilerde genel beklenti 2014 yılı rakamlarına ulaşmak. 2014 yılında Türkiye'ye 5 milyon Rus turist gelmiş, bunların 3.5 milyonunun tercihi de Antalya olmuştu.
ÖNEMLİ BİR MESAJ VERDİ
2015'te ise Rusya'da yaşanan devalüasyon turizme darbe vurmuş ve Antalya'da Rus turist sayısı 2.8 milyona gerilemişti. 2016'da da uçak krizi sonrası charterlara gelen uçuş yasağı nedeniyle turizm neredeyse sıfıra inmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile düzenlenen basın toplantısında Putin'in, "Başkan olmadan önce Türkiye'de 3-4 kez tatil yaptım. En sıcak duygularım Türkiye'deki tatil zamanından kalmıştır. Türkiye'nin misafirperverliğini çok iyi biliyorum. Gönül rahatlığıyla gidebilirsiniz" çağrısı hem Rus medyasında hem de Türk turizm sektöründe büyük yankı buldu. Turizmciler de Moskova zirvesi sonrası beklentilerde vites büyüttü. TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Rusya'da hedeflenen 5 milyon rakamlarının yakalanabileceğini bu rakamın 3,5 milyonunun Antalya olacağını açıkladı.
ERDOĞAN'DAN ÇAĞRI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir araya geldiği zirve, bu beklentileri de artırdı. Bu beklentiyi Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Turizm alanında bu yıl bir rekora imza atmak istiyoruz. Ben buradan Rus dostlarımızı ülkemize davet ediyorum. Gelsinler, Türkiye'nin tarihi, turistik, kültürel güzelliklerini onlar da görsünler" sözleri ile belirtti.