Rusya ile Türkiye arasındaki normalleşme adımlarının ardından şimdi gözler, 9 Ağustos’ta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yapacağı görüşmeye çevrildi. Turizmciler, bu görüşme sonrasında charter uçuşlarının başlamasını ve 2017’de 5 milyon turist bekliyor.
ULUSOY: SEZON SONUNA KADAR 500 BİN, 2017'DE 5 MİLYON RUS TURİST
Karar Gazetesi'nden Gizem Karataş'a konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, tarifeli seferlerin başlaması sonrasında charter seferlerin de 1 hafta içinde başlayabileceğini söyledi. Ulusoy, “Bu gelişmeler doğrultusunda sezon sonuna kadar 500-600 bin turist Türkiye’ye gelir, 2017 yılında da Türkiye’ye 5 milyona yakın Rus turist girişi olacaktır’’ öngörüsünde bulundu.  
'DİYALOG KANALI ÇOK ÖNEMLİ'
Ulusoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya ziyaretinin, turizme olumlu yansımaları olmasını beklediklerini belirtti. Ulusoy, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. İki toplum arasında sorun bulunmadığını dile getiren Ulusoy, “Siyasi ilişkilerin normalleşmesi ve yeniden geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yakın bir diyalog kanalı oluşturulması şüphesiz turizm sektörünü de pozitif yönde etkileyecektir. Bu çerçevede Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın Rusya’ya gerçekleştireceği ziyaretin de çok önemli ve olumlu yansımaları olmasını bekliyoruz. Siyasi sorunlar nedeniyle kesilen turizm akışı, ilişkilerin yeniden tesis edilmesiyle birlikte hızlı bir şekilde yeniden başlayacaktır” diye konuştu.
AYIK: 2017'YE UMUTLA BAKMAMIZI SAĞLAR
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise, “Turizm sezonu henüz bitmiş değil. Önümüzde 2-3 aylık bir dönem daha var. Rus turistlerin Türkiye’ye gelişindeki yasaklar kalktı ancak seferler hala tarifeli uçaklar ile yapılıyor. Bu tarifeli seferler sınırlı sayıda olduğu için turist gelişinde yeterli olmayacaktır. Charter seferlere izin verilse bu sayı haftada bine kadar çıkar” dedi. İki ülke arasındaki yumuşamaya işaret eden Ayık, şöyle devam etti: 
“Her sektöre yönelik adımlar atıldı ve yapıcı gelişmeler var. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in 9 Ağustos’ta gerçekleşecek görüşmesine kadar charter seferlerinin açıklığa kavuşmasını umuyoruz.  Güvenliğin sağlanması ile iki ülke liderinin Ağustos ayındaki görüşmesinde charter seferlere de izin çıkabilir. Bu gelişmeler en azından 2017 yılına umutla bakmamızı sağlar.’’
BAYINDIR: MEYVELERİNİ ALIRIZ
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır ise iki ülke arasında sağlanan barış sürecinin güzel bir gelişme olduğunu, ancak toparlanmanın zaman alabileceğini ifade etti. Bayındır, “Önce tarifeli seferlere izin verildi ama imzalanan sözleşmede tam tarih belli değil. Bu anlaşma önümüzdeki sene için de geçerli olabilir. Gelmek isteyen Rus turistler var. Umarım bu güzel gelişmelerden sonra 2017’de meyvelerini alırız. Otelciler zor durumda. Onların da masraflarının karşılanması lazım” diye konuştu.
FİYATLARDA YÜZDE 40 DÜŞÜŞ
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, bu yıl ocak-mayıs dönemi Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 82,77 oranında düşüş gösterdi. Antalya Havalimanı istatistiklerine göre ise ocak-haziran döneminde kente hava yoluyla gelen Rus turist, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 97 geriledi. Bu durum özellikle turistik bölgelerde fiyatların yüzde 40’a varan oranda düşmesini beraberinde getirdi.