Panele, Almanya'da faaliyet gösteren tur operatörleri TUI, FTI, DER Touristik, Öger Tours, Bentour ve Schauinsland Reisen'in temsilcileri katıldı.
Tur operatörlerinin temsilcileri, Türkiye'nin Almanya pazarında net bir geri dönüş sağladığını belirtirken, fiyatların ise hala 2015'in gerisinde olduğunun altını çiziyor. Fiyatların eski seviyelere ulaşmasının biraz daha zaman meselsi olduğunu kaydeden Alman operatörler, İstanbul'a ilginin arttığını ancak b kent için Almanya'da özel bir kampanya yapılması gerektiğini altını çizdi.



İşte panele katılan tur operatörü temsilcilerinin Almanya pazarı, Türkiye ve İstanbul hakkındaki değerlendirmeleri:

Songül Göktaş Rosati – Öger Tours Genel Müdürü ve Thomas Cook Almanya temsilcisi
BU KADAR HIZLI BİR TOPARLANMAYI BEKLEMİYORDUK

Öger Tours olarak Antalya ağırlıklıyız ama tüm Türkiye'yi ve İstanbul'u da pazarlıyoruz. Türkiye Almanya'da tekrar radara girdi. Bir ivme yakalandı ve bu ivme devam edecek.
Türkiye'nin Almanya'dan aldığı ziyaretçi sayısı 2015 yılına ulaşacak gibi. Bunu kimse tahmin etmiyordu. Bu sene biz ilave kapasiteleri de devreye soktuk ve 2015 rakamlarının peşindeyiz.
Almanya pazarı söz konusu olduğunda kış dönemindeki talebi esas alıyoruz. Türkiye müdavimleri yeniden devreye girdi ve bu 2019 sezonu için de iyi bir işaret. Bu sene 4.5-5 milyon civarında Alman turistin Türkiye'ye geleceğini düşünüyoruz.
Türkiye tamamen düze çıkmış değil. Fiyat artışı olacak tabi ki ama bizim odağımız erişilebilirlik. Bu sene Türkiye'de enflasyon oranları arttı. Fiyatların eskiye dönmesi bizim için de önemli. Bunun içi de büyük çalışmalar yapılması gerekiyor. Fiyatlardaki aşırı düşüşe rağmen kalitede belirgin bir düşüş olmaması bizim açımızdan sevindirici
Türkiye'yi pahalı bulduğu için Mısır'a Tunus'a gidenler var. Mesela İspanya'da 3 yıldızlı otelde tatil yapan turistler aynı parayla Türkiye'de 5 yıldızlı otelde tatil yapabiliyor. İşte bu nedenle Türkiye için daha geniş kapsamlı bir çalışmayı hep birlikte çalışmamız lazım.
Öger Tours olarak Ege'ye de ağırlık veriyoruz. Paloma Hotels ile birlikte Travel Games'i Ege'de yaptık. Ege'de büyük oteller açılıyor ve trendler Ege Bölgesine kayıyor. Seyahat acenteleri Ege'nin bu kadar güzel olduğunu bilmediklerini söylüyorlar. 
Türkiye'de yeni hedef kitlesine hitap etmemiz gerekiyor. Mesela Paloma'nın bohem yaşamı yansıtan Ege'deki yatırımı Club Marvy bu konuda iyi bir örnek.
Biz kriz yıllarında bile İstanbul More kataloğunu çıkardık. İstanbul zorlu bir dönem geçirse de hala dünyanın en güzel şehridir. Bu kadar eski ve bu kadar dinamik başka bir kent tanımıyorum. İstanbul'a dönük rakamlarımız çok yüksek. Rezervasyonlar yeniden artışta. 

Deniz Uğur – Bentour CEO'su
TÜRKİYE BU KADAR UCUZ OLMAMALI

Otelleri, hava yollarını ve özellikle misafirlerimizi memnun ediyoruz. İstanbul'u tekrar odak noktamız aldık ve satabiliyoruz. İstanbul'un hak ettiği yere ulaşmasını biz de arzu ediyoruz. Türkiye ve Almanya'nın iyi ilişkiler içinde olmasını istiyoruz.
Benim için önemli olan 4-5 milyon rakamları değil. Önemli olan üst harcama grubuna mensup insanların gelmesi. Bu bir ticari faaliyet. Biz neredeyse seyahati yok pahasına satıyoruz ama Türkiye bu kadar ucuz olmamalı. Türkiye'nin imajını cilalamamız ve paralı turisti Türkiye'ye getirmemiz gerekiyor. Nitelik üzerinde çalışalım, nicelik peşinden gelecektir.
Almanya'da Türkiye'ye karşı olumlu bir hava var. Bir Alman vatandaşı için İstanbul hiçbir zaman bu kadar uygun olmadı. Plaj tatili belki çok uygun olmayabilir ama İstanbul'da çok az bir euro ile bir sürü şey alabilirsiniz.
İstanbul için büyük bir kampanya yaparak İstanbul'u Almanya'daki acentelerin vitrinine çıkarmak gerekiyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığından destek istiyoruz.

Müdürü Hasan Öztürk - TUI Batı Avrupa Kontrat Müdürü
DİJİTALLEMEYE YATIRIM YAPIN

Türkiye bu yıl çok iyi rezervasyon rakamları elde etti. Bizim satışlarımızda İspanya ve Yunanistan'ın ardından üçüncü sırada yer alıyor.
Türkiye'deki otelciler son 2 yıldaki zorluklara rağmen çok kaliteli işler çıkardılar ve Türkiye TUI'de müşteri memnuniyetinde ilk 3'te yer alıyor. Bizde ilk 3'te hep Türkiye, Mısır ve İspanya var.
Türkiye geri döndüğü için sezon başında 100 binlik bir kapasiteyi devreye soktuk. Almanya'daki okul tatili dönemi için de yeni kapasite devreye soktuk. TUI olarak Türkiye'de en büyük biziz. 
TUI Polonya Türkiye'de inanılmaz büyüyor. Polonya'da çok iyi ürünler satıyor, iyi iş çıkarıyoruz. Bakanlığa çağrımdır, lütfen Polonya'ya önem versinler. İngiltere pazarındaki Türkiye eğilimi de devam edecek. Bizde aslında tüm pazarlar olumlu gidiyor. 
Almanya pazarında ilave kapasitesi devreye soktuk. Fiyatlar henüz 2015 seviyesine ulaşmadı ancak Türk otelleri bu yıl daha fazla rezervasyon aldıkları için fiyatları bir miktar arttırdılar. Fiyatlar bir süre daha bU seviyede devam edecektir.
Euro ve doların yüksek olması otelcilerin işine yarıyor. Biz de otelcilere, elde ettiğiniz gelirin bir kısmını dijitalleşmeye yatırın diyoruz. Çünkü bunun tam zamanı. Kent rezervasyonlarında ciddi bir artış var. İstanbul için ayrı bir kampanyaya ihtiyaç var. Eğlence alışveriş kültür gibi değerler ön plana çıkarılmalı. 

FTI Türkiye Müdürü - Hicabi Ayhan
TÜRKİYE'DE PAZAR LİDERİYİZ VE KONUMUMUZU KORUMAK İSTİYORUZ

Türkiye rakamları sene baŞından beri bizi memnun etti. Tabi geçtiğimiz yılın gelişmeleri de göz önüne alındığında bu memnuniyet verici. FTI olarak geçen yıl da Türkiye'de rekor kırmıştık. Bu yıl bizim için Türkiye'de yeni bir rekor yılı olacak. Türkiye ve Almanya yakınlaşmaya başladı. Bizler hayal ve umut, biraz da şans satıyoruz.
Rekabet günün sonunda son derece iyi bir şey. Bu herkesi kamçılar. Bir destinasyon için aksi düşünülemez. İspanya'da başkaları pazar lideri Mısır ve Türkiye'de biz pazar lideriyiz ve bu konumuzu korumak istiyoruz.
Yok pahasına bir şeyleri satmak istemiyoruz ama Türkiye'nin en büyük avantajı da esneklik olmuştur. Hava yolu şirketlerinin gücü de buradan kaynaklanıyor. Tunus gibi ülkeler saldırılardan sonra fiyatlarını düşürdü ama insanlar gitmedi. Türkiye ise her şeye rağmen ziyaretçi almaya devam etti. Tatil kararında fiyat her zaman belirleyici değil. Tabi ki fiyatlar da bir etken ama tek belirleyen değil.
Fiyatlar önünüzdeki yıllarda giderek şekillenecektir. Önümüzdeki yıl 2015 fiyatlarına biraz daha yaklaşılacaktır. Bir yandan da eski müşterileri geri kazanmamız lazım. Onlar bir ara gelecekler ama bu biraz zaman meselesi. 
Almanya'dan İstanbul'a 100 binlerce insan geliyor ama İstanbul tam potansiyeli ile bilinmiyor Almanya'da. Farklı turizm alanlarında da başarı kazanmak gerekiyor İstanbul açısından. 
Türkiye'de otel sayısının yüksek sezonda kısıtlı olması, kısa dönemli bir problem. 2014-15 yıllarında boş yatak için kavga etmemiz gerekiyordu. Bu aslında sezonu daha da uzatmak için kullanılan bir argüman. Sadece temmuz ve ağustosla otelci de tur operatörü de ayakta kalamaz. Otellerdeki durum hava yolu şirketlerinde de aynı. Yüksek sezonda koltuk bulamıyorusunuz. Mesela Ege'yi mart ayında açacaksınız ki, yüksek sezonda yoğunluk olmasın.

DER Touristik Türkiye Müdürü - Ertan Sakallı 
MISIR RUSYA'YA GERİ DÖNERSE YATAKLARIN BİR KISMI BOŞ KALABİLİR

Türkiye destinasyonu pazara geri döndü diyebiliyoruz. Genel istatistikler ve kendi istatistiklerimiz de bunu gösteriyor. İskandinav pazarı da çok daha iyi bir performans gösteriyor bu yıl. Çekya'da mesela yüzde 200 artış var. Avrupa genelinde tüm pazarlar geri döndü. DER Touristik olarak Türkiye'ye güvenimiz tam ve yatırım yapmaya devam edeceğiz. Kış dönemi için de Türkiye'ye ciddi bir ilgi var.
Türkiye'de maliyetler artıyor. Türk otelleri fiyatlara ve maliyete rağmen kaliteyi üst seviyede tuttular. Türkiye'de maliyetler yüksek ve hepimiz bunu biliyoruz.
Hepimiz pazarın eski günlerine dönmesini arzu ettik. Türkiye'yi ucuza satmamalıyız. Türkiye'deki potansiyel ve sağlayabileceğimiz hizmetler belli. Türkiye'yi yok pahasına satmamak için bu potansiyelin üstüne bir de güven eklememiz gerekiyor.
Antalya'da 600-700 bin koltuk var. Bu kapasitenin sezon öncesinde ve sonrasında da desteklenmesi lazım. Eğer bir bölgede oteller sadece 2 ay çalılıyorsa bu fiyatlara yansıyor.
Mısır devre dışı kalınca Türkiye talebi arttı Rusya'da. Ama Mısır Rusya pazarında geri dönünce Ege ve Antalya'da yatakların bir kısmı boşa çıkabilir.

Björn Conrad - Schauinsland Reisen, 

KUŞADASI VE BODRUM'A YÖNELECEĞİZ

Fiyatlar hala 2015 seviyesinin yüzde 10-15 altında seyrediyor. Seviye aşağı-yukarı bu. Uzun vadede Türkiye fiyatlar anlamında 2015'e ulaşmasa da, Türkiye'nin bu kadar hızlı döneceğiniz tahmine etmiyordum.
Bu sezonun yüzde 98'ini satmış durumdayız. Biz Türkiye'yi uzun vadeli düşündüğümüz için Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edeceğiz. 
Önümüzdeki yıl özellikle Kuşadası ve Bodrum portföyümüzü genişletmek istiyoruz. Ege'de yeni konseptlerde yeni oteller yapılıyor. Modern oteller yapılıyor. Ege'de kesinlikle bir gelişme var.