''İflas eden dünyanın en eski tur operatörünün CEO'su'' olarak seyahat dünyasının kayıtlarına geçen Peter Fankhauser, ilk defa bir açıklama yaparak suçlamalara yanıt verdi.

‘’Şu anda değersiz hale gelen Thomas Cook hisselerine 4 milyon pound yatırdım’’

Mail on Sunday gazetesine uzun bir röportaj veren Peter Fankhauser, şirketin başına geçtiği 2014 yılından bu yana milyonlarca pound kazandığı ve ''şişman kedi'' olduğu suçlamalarına yanıt verdi. Thomas Cook'tan 5 yılda 8,3 milyon pound kazandığı suçlamalarına karşı Fankhauser, ''Söz konusu paranın sadece yarısını kazandım. Çünkü bu paranın 4 milyon poundunu şu anda değersiz hale gelen Thomas Cook hisselerine yatırdım.'' dedi.

‘’Bu iddialar sadece çöp’’

İşçi Partisi Milletvekili Rachel Reeves'ın tepe yöneticilerinin belirli maliyetleri gizleyip karlılığı yüksek gösteren şişirilmiş muhasebe kayıtlarıyla ikramiyelerini arttırdıkları şeklindeki suçlamasına ise Fankhauser, ''Belki bu şekilde ifade etmemeliyim ama bu iddialar sadece çöp.'' değerlendirmesinde bulundu.

‘’Aldığım para yüksek değildi’’

FTSE 250 endeksinde yer alan diğer yöneticilerle kıyaslandığında kendisinin aldığı paranın yüksek olmadığın kaydeden Fankhauser, kazanacağı paraya kendisinin değil, yönetim kurulunun karar verdiğini ifade etti. Fankhauser, iflas olayının ardından ücretsiz çalışmayı kabul ettiğini ve son aya ait maaş çekini de almadığını söyledi.

Thomas Cook'un 9 bin çalışanından 1000'i, işini kaybettiği ve paeasını alamadığı için yasal süreç başlatmayı planlıyor. İşini kaybeden çalışanlar, Muhafazakar Parti'nin Manchester kentindeki konferansının yapılacağı binanın önünde eylem yapmaya hazırlanıyor.

‘’Şirketi kurtarma çabalarım borç yığını nedeniyle engellendi’’

Peter Fankhauser ise şirketin iflası konusunda seleflerini (kendinden önceki yöneticileri) suçladı. Şirketi kurtarma uğraşlarının kendinden öneki yönetici (Many Fontenla-Novoa) döneminde oluşturulan büyük borç yığınları tarafından engellendiğini ileri süren Fankhauser, ''Bana nasıl hissettiğimi mi soruyorsunuz? Harap olmuş ve derinden üzgün hissediyorum. Milyonlarca müşterimizin sadakatine minnettarım. Bu krizden dolayı acı çektikleri için çok üzgünüm. Daha fazla bir şey söyleyemem. Onlara sadece bu şirketi kurtarmak için yapabileceğim her şeyi yaptığımı söylemek isterim. Thomas Cook'u bulunduğu çizgiden çekemedim. Tüm kızgınlıkları anlıyorum ama bu noktaya gelmemek için her şeyi yaptım.'' ifadelerini kullandı.

‘’Şişman kedi değilim’’

Thomas Cook'un tepe yöneticileri hakkında, başında İşçi Partisi Milletvekili Rachel Reeves'ın bulunduğu ''Seçilmiş İş Komitesi'' tarafından, aldıkları maaşlardan dolayı soruşturma başlatıldı. Soruşturmayı memnuniyetler karşıladığını belirten Fankhauser, ''Ancak tanımlandığım şekilde 'şişman kedi' değilim.'' dedi.

Fankhauser'in açıklamalarından diğer satır başları şöyle:

*Borçların çok büyük bir kısmı, 2011 yılında görevi sonlanan Many Fontenla-Novoa döneminde yapıldı.

* Novoa'nın 2007 yılındaki Thomas Cook-My Travel birleşmesinden sonra borç yükünde büyük artış oldu.

*Online satışların giderek arttığı bir dönemde (2010) 400 Co-op Travel mağazasını Thomas Cook'unkilerin üstüne eklenmesi hataydı.

*Thomas Cook'ta kontrolü ele aldıktan sonra 1200 olan satış mağazası sayısını yarıya düşürdük. Daha fazlasını yapmak istedik ancak sıkı kira kontratları nedeniyle bu mümkün olmadı.

*Thomas Cook'ta yapmaya çalıştığımız değişiklikler, paraların borçlara gitmesinden dolayı oluşan nakit sorunu nedeniyle sınırlandırıldı.

*Peş peşe yapılan karlılık uyarıları nedeniyle Thomas Cook'un hisseleri yüzde 95 değer kaybetti. Mayıs ayına gelindiğinde Thomas Cook iflasın eşiğindeydi. Kış sezonunda 1.5 milyar pound kayıp yaşamıştı ve bunun 1,1 milyar poundu My Travel'dan gelen zarardı.

*Thomas Cook piyasadaki rakipleriyle aynı performansı gösteriyordu ancak yüksek borçları nedeniyle daha hızlı battı.

*Bankalarla, Fosun'la ve tahvil sahipleri ile görüşerek aylarımı geçirdim. Bazı yatırımcıların 900 milyon poundluk yeniden yapılandırmadan çekindiğine dair medya spekülasyonlarına rağmen, son ana kadar beni destekleyeceklerine inandım.

*Bankaların aleyhime döndüğüne inanmak istemedim. Çünkü o zaman ihanete uğradığımı hissedecektim.

*Ancak anlaşma, Thomas Cook’un kış döneminde operasyonlarına devam edebilmek için 200 milyon poundluk bi finansmana daha ihtiyaç duyduğu konusunda diretmesi, kurtarma anlaşmasını dinamitledi.

*İflastan bir hafta önce Thomas Cook, 200 milyon poundluk bir garanti için hükümete başvurdu. Hükümet bizi deseklemeyeceğini açıkladı.

*Hükümetin bu kararını asla eleştirmeyeceğim. Çünkü hükümet desteğinin son çare olduğunu biliyorduk.

*Borç verenler, hükümetin arkasında olmadığı bir anlaşmayı imzalamayacaklarını açıkladı.

*Hükümet, bu konuda bir emsal oluşturmamak için bizi desteklemeyi reddetti ve bu anlaşılabilir. Ancak hükümetin arkasında olduğu bir anlaşma, Thomas Cook'u kurtarabilirdi. Çünkü yeniden sermayelendirme, Thomas Cook'u tamamen farklı bir modele sokacaktı. Şirketin yönetimini devraldığımdan bu yana olan borçların tamamı silinecekti.

*''Bir yerlerde hata yaptığınızı düşünüyor musunuz?'' sorusuna, ''Nerede yanlış yapmış olabiliriz? Yeterince hızlı değişemedik. Bu kesinlikle bir mesele. Şirketin yüklü borçları daha hızlı hareket etmemizi engelledi. Peki şimdi olsa farklı ne yapardım? Hiçbir şey yapamazdım.'' yanıtını verdi.