ALTSO Başkan Adayı Mustafa Tuna’nın “iki yıl aidatlara zam yapmayacağız” açıklaması, seçim sürecinin dikkat çeken vaatlerinden biri oldu.
Ancak bu açıklamanın yanında, doğal olarak bazı sorular da geliyor.
Son iki yılda akaryakıt, enerji, gıda, personel ve işletme giderleri ciddi biçimde artarken; TL’nin döviz karşısındaki değer kaybı da maliyetleri yükseltmişken, ALTSO’nun giderleri de doğal olarak artacaktır.
Peki iki yıl boyunca aidat gelirleri aynı kalırken;
- Aidat gelirleri iki yıl sabit kalırsa, ALTSO’nun yıllık gelirinde kaç TL eksilme olacak?
- İki yıllık toplam gelir kaybı kaç TL olarak hesaplanıyor?
- Personel giderlerinin iki yılda kaç TL artması bekleniyor?
- Elektrik, su, akaryakıt, bakım ve diğer işletme giderlerinde iki yılda kaç TL ek maliyet öngörülüyor?
- Dövizdeki artış nedeniyle teknoloji, yazılım ve döviz bağlantılı hizmet giderlerinde kaç TL ilave maliyet hesaplanıyor?
- Son iki yıldaki enflasyon ve maliyet artışları dikkate alındığında, iki yıllık dönemde toplam gider bütçesi kaç TL olacak?
- Aidat gelirleri artırılmayacaksa ortaya çıkacak bütçe açığı kaç TL olacak?
- Bu açık hangi gelir kaleminden karşılanacak?
- Tasarruf yapılacaksa hangi harcama kaleminden kaç TL tasarruf edilecek?
- Bu tasarrufların hizmet kalitesini etkilemeyeceğinin garantisi nasıl verilecek?
KISACASI…
“İki yıl zam yok” demek tek başına bir bütçe planı değildir.
Önemli olan, bu sözün arkasındaki rakamları ve finansman planını üyeye açıkça anlatabilmektir.
Böyle bir açıklama yapmadan önce keşke bu iki yıl sonra oluşabilecek enflasyon farkına ilişkin reel ve ekonominin gerçekleriyle uyuşan bir gelir-gider tablosu da ortaya konulabilseydi.
Çünkü ALTSO’nun kaynakları, yöneticilerin şahsi parası değil; üyelerin emanet ettiği kaynaklardır.
KENDİ İŞ YERLERİNİZDE DE İKİ YIL ZAM YOK MU?
Bir başka soru da şu:
Mustafa Tuna ve ekibi, kendi iş yerlerinde de iki yıl boyunca zam yapmadan işletmelerini çalıştırabilirler mi?
Kendi şirketlerinizde; personel giderleri artarken, elektrik ve enerji maliyetleri yükselirken, kira, bakım, işletme ve diğer giderler artarken, iki yıl boyunca fiyatlara zam yapmadan aynı düzeni sürdürebilir misiniz?
Eğer yapılabiliyorsa, bunun nasıl yapılacağını ALTSO üyelerine de anlatmak gerekir.
Çünkü mesele “zam yapmamak” değil.
Mesele, artan maliyetler karşısında gelir-gider dengesini nasıl kuracağınızı ortaya koymaktır.
EMANETİN ADI ALTSO
ALTSO’nun kaynakları yöneticilerin şahsi kaynakları değildir. Odanın kaynakları onlara emanet edilmiş kaynaklardır.
Bu nedenle yönetimde kim olursa olsun, üyelerin parasının nasıl kullanılacağı konusunda hesabın kitabın açık olması gerekir.
Kendi şahsi işlerinde zam yapmaktan kaçınmayan Tuna ve ekibinin, iş ALTSO’nun kaynaklarına geldiğinde bu kadar bonkör bir vaat ortaya koyması da ayrıca düşündürücü bir başlık olarak karşımızda duruyor.
Elbette iki yıl zam yapılmaması mümkün olabilir. Ama bunun mümkün olduğunu söylemek başka, nasıl yapılacağını rakamlarıyla ortaya koymak başka.
POPÜLİZM DEĞİL, İCRAAT!
ALTSO üyeleri seçim döneminde yalnızca güzel sözler değil, rakamları, hesabı ve uygulanabilirliği ortaya konulmuş projeler görmek istiyor.
Çünkü mesele seçim kazanmak için güzel bir cümle kurmak değil.
Mesele, seçimden sonra o sözün arkasında durabilecek bir bütçe oluşturabilmek.
Popülizm değil, icraat!
Söz değil, hesap!
Vaat değil, rakam!




