Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) verilerine göre bugüne kadar 1213 kilometre yüksek hızlı demiryolu işletmeye açıldı. 1870 kilometre yüksek hızlı demiryolunun inşası ise devam ediyor. 

Karaman-Konya arası 40 dakikaya düşecek

İnşası devam eden tren hatlarından biri de Konya-Karaman-Mersin. Hat, İç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayacak. Hattın ilk etabı Konya-Karaman bölümündeki çalışmalarda sona yaklaşıldı. Hat, Karaman'ı Konya üzerinden mevcut hızlı tren ağına bağlayacak.

Altyapı ve üstyapı işleri tamamlanan projenin elektrifikasyon ve sinyalizasyon yapım çalışmaları devam ediyor. Projenin bedeli 55 milyon 490 bin euro. 

Karaman-Konya arası 1 saat 13 dakika sürüyor. Hattın işletmeye alınmasıyla iki şehir arasındaki yolculuk süresi 40 dakikaya düşecek.

Test sürüşlerine temmuzda başlanacak

102 kilometrelik Konya-Karaman arasındaki demiryolu, saatte 200 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hale getirildi.

Hattaki test sürüşlerine ise temmuz ayında başlanması hedefleniyor.

Hedef yılda 1,9 milyon yolcu

Çalışmaları devam eden hatta yolcu hedefi yılda 1,9 milyon. Karaman-Yenice hattının işletmeye alınmasıyla Mersin Limanı ile Konya, Ankara arasında daha kısa ve hızlı bir ulaşım koridoru oluşturulacak.

Yolcunun yanı sıra yük taşımacılığının da yapılacağı Konya-Karaman hattının 2018 yılı içinde işletmeye alınması planlanıyor.

Güneydoğu'ya kadar uzanacak

Hattın devreye alınmasıyla, İstanbul’a kadar mevcut demiryolu ağına göre daha kısa mesafe ve daha hızlı bir demiryolu sistemi ile entegrasyon sağlanacak. Ulaşım kolaylığı, bölgenin her alanda gelişmesine de katkı sağlayacak.

Konya-Karaman hızlı demiryolu hattı; devamındaki Karaman-Ereğli-Ulukışla-Yenice Hızlı Demiryolu ile güney koridorunu oluşturan Mersin-Adana-Osmaniye-Kahramanmaraş-Gaziantep-Şanlıurfa hızlı demiryolu projelerine entegre edilecek.

Konya-Karaman hattında hizmet verecek tren, Konya'nın Kaşınhanı Yeni Mahallesi ve Çumra ilçesi ile Karaman'ın Demiryurt köyündeki istasyonlarda yolcu indirip bindirecek.