banner113

MECLİS ÜYESİ BAĞIŞLAR: "KUM EROZYUNU SAHİLLERİMİZİ YOK EDİYOR" 

banner106

Alanya Belediye Meclis Üyesi İnşaat Mühendisi Yılmaz Bağışlar, yapmış olduğu incelemeleri, teknik analizli fotoğraflar ile sosyal medya hesabından paylaşarak, kum erozyonu sebebiyle kayalaşan Kargıcak, Mahmutlar sahil şeridinin yıllar içerisinde ki değişimini kamuoyu ile paylaştı ve çözüm önerilerini sundu.

MECLİS ÜYESİ BAĞIŞLAR: "KUM EROZYUNU SAHİLLERİMİZİ YOK EDİYOR" 
01 Eylül 2022 Perşembe 13:10

banner108
banner238

Bağışlar'ın paylaşımı şu şekilde;
Değerli dostlarım hepinize hayırlı günler diliyorum.
Bugün, sabah koşusu sonrasında, Alanya' mızın turizm geleceği için hayati önem taşıyan sahillerimiz ile ilgili bir analizimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bildiğiniz gibi, özellikle açık denizlere kıyı şeridi bulunan bölgelerde, gerek iki yönlü gelen dalgalar sebepli, gerek dip akıntısı ve yüzey akıntısı sebepli, gerek yanlış kullanım ve kayaların kırılması sebepli, gerek ise derelerin baraj ve set  yapılması sebebiyle yeterli kum, çakıl gibi sedimentleri denize ulaştıramaması sebebiyle Alanya' da Tosmur - Kargıcak sahil şeridinde turizm geleceği adına hayati bir sorunumuz var " KUM EROZYONU " .

Tosmur, Kestel, Mahmutlar, Kargıcak mahalleleri boyunca sahil şeridinde ciddi miktarda kum erozyonu var ve her yıl sahillerimizden kum deniz içerisine hareket ederek sahillerimizin daha fazla kayalaşmasına sebebiyet veriyor.

Çocukluğumun geçtiği Kargıcak, Mahmutlar sahil şeridini her yıl gözlemleme ve inceleme fırsatım oldu ve bu incelemeleri sizlerle fotoğraflı analiz şeklinde paylaşıyorum.

Fotoğraflar dan da anlaşılacağı üzere, denize girmek için turizmciler tarafından bir çözüm olarak değerlendirilen ' kayaların kırılması ' işlemleri günlük bir çözüm gibi gözükse de, uzun zaman içerisinde kum erozyonunu hızlandırıyor.

Mühendislik hizmetleri ve analizler, kişisel yorumlara ve iyi niyetli beklentilere kapalıdır. Yani, bir mühendis herhangi bir projeyi çizerken, eldeki analitik verilere göre hesaplamaları yapar ve projelendirme yapar. 

Burada, kum erozyonu ile ilgili, yıllar içerisinde gözlemleme suretiyle ölçülen çok açık ve net görsel ve rakamsal verilerim var. Bu verilere göre;
1) Turizmciler tarafından, kayaların kırılması suretiyle denize girecek alan açılması, günü kurtaracak bir çözüm gibi gözükse de, zaman içerisinde kum erozyonunu arttırmaktadır ve kum kaybını hızlandırmaktadır.
2) Kıyılarda her turizmcinin kendine özgü çözümler üretmek istemesi genel kıyı ekosistemine zarar vermektedir.

Bu konunun çözümü için; Alanya Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Turizm Bakanlığı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı ' nın el ele vererek acilen 1/5000 lik ve 1/1000 lik planlamalar ile projeler üretmelidir.

Alanya Belediye başkanımız ve teknik ekibimiz bu konuda bir çözüm üretecek iradeyi ortaya koymuş ve kum tutucu mahmuz projesi geliştirmek istemiştir. Bir şekilde bu fikir meclis aşamasında reddedilmiş ve konu bu dönem için kapanmış durumdadır. Sadece bahsettiğim planların hazırlanması süreci vs. bir yılı geçecektir. Dolayısıyla bir sonraki dönem için bu memleketi yönetme niyetinde olanların ilk geliştirmesi gereken proje bu olmalıdır ve el birliğiyle bu konuyu çözüme kavuşturmamız gerekmektedir.
Ortak akıl sözcüğü sadece cümlelerde kalmamalı ve ortak aklı Alanya geleceği adına işletebilmeliyiz.


 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.