Türkiye Turizm Tanıtım ve geliştime Ajansı TBMM’de 3 gün süren görüşmelerin ardından yasalaştı. Muhalefet partisine mensup milletvekillerinin verdiği pek çok değişiklik önergesi reddedilirken, yasa komisyondan çıktığı halinden çok fazla değişikliğe uğramadan yasalaştı.

İşte yasanın son halinde öne çıkan noktalar:

* Otellerden ve Bakanlık belgeli yeme içme tesisleri ile deniz turizmi araçlarından binde 7,5; acentelerden ve hava yolu işletmelerinden on binde 7,5 ve özel işletmedeki havalimanlarından binde 2 oranında ‘Ajans payı’ alınacak. Paylar, işletmelerin net satış ve kira gelirlerinin toplamı üzerinden alınacak.

* Ajansın yönetim kurulu toplam 15 kişiden oluşacak. Bunlar; Bakanın başkanlığında, Bakanlık Tanıtma Genel Müdürlüğünden Sorumlu Bakan Yardımcı, Tanıtma Genel Müdürü, THY Yönetim Kurulu Başkanı; havalimanlarını temsilen TAV veya IGA’dan bir kişi, seyahat acentelerinin seçip göndereceği bir kişi; Bakanlıktan işletme belgeli tesislerin seçip gönderceği Karadeniz, İç Anadolu, Doğu, Güneydoğu ve Ege bölgelerinden birer, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden ikişer üyeden oluşacak.

* Ajansın İcra Kurulu 5 kişiden oluşacak. İcra Kurulu, Tanıtma Genel Müdürlüğünden sorumlu Bakan Yardımcısının başkanlığında tanıtma genel müdürü ile yönetim kurulunda Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerini temsil eden üyeler arasında Bakanın atayacağı 3 kişiden oluşacak.

* Ajans gelirlerinin yüzde 85’i tanıtıma, kalan kısmı ise diğer faaliyetlere harcanacak.

* Turizmcilerin ödeyecekleri ‘pay’lar için mükellefiyet 1 Ekim’de başlayacak. Yani 1 Ekim’den itibaren turizmciler bu payları ödemeye başlayacak.

* Ajansı kısmi olarak Sayıştay denetimi açıldı. Bağımsız denetim kurulunun hazırlayacağı denetim raporu Sayıştay’a gönderilecek. İlk düzenlemede, Ajansın tamamen enetim dışı olması öngörülüyordu.

* Buna karşın, Ajans Kamu İhale Kanunu ve Kamu Personeli Kanunu dışında faaliyet göstermeye devam edecek.

* Turizm şirketlerinin ödeyeceği ‘turizm payı’, kurumlar vergisi ve gelir vergisi mükellefleri tarafından matraha esas kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacak.