Ak Parti’ye geri dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Mayıs’ta genel başkanlık görevini devralmasının ardından ilk olarak parti yönetiminde kapsamlı bir değişikliğe gitmesi bekleniyor. Erdoğan’ın mevcut MKYK’daki isimlerin yarısını değiştireceği Ak Parti kulislerinde konuşuluyor. MKYK içinden belirlenecek olan MYK üyelerinde de gençleşme planlanırken parti yönetiminin belirlenmesinin ardından başlayacak kongre süreçleriyle de Erdoğan 2019 seçimleri kadrosunu bu yıl sonuna kadar kurmuş olacak. Erdoğan’ın birçok il kongresine de bizzat katılması planlanıyor. 
Ak Parti’de Erdoğan’ın üyeliğinin ardından, “değişim heyecanı” yaşanıyor. 21 Mayıs’taki parti kongresinde gözler Erdoğan’ın listesinde olacak. Ak Parti’nin genel başkan ile birlikte 51 kişilik MKYK’sında yarı oranda bir değişim bekleniyor. Erdoğan’ın yeni yönetimde gençler ve daha aktif çalışacak isimlere yer vereceği kulislerde ifade ediliyor. MKYK içinden oluşturulacak MYK’da da bunun yansımasının olacağı belirtiliyor. MYK dışında kalması beklenen 1-2 ismin de süreçte kabinede değerlendirilebileceği vurgulanıyor. MKYK listesinde il ve bölge dengelerinin de korunacağı belirtiliyor. 
6 ayda sil baştan
Ak Parti’nin olağanüstü kongresinin ardından haziranda il ve ilçe kongreleri başlayacak ve teşkilat sil baştan yenilenecek. Yıl sonuna kadar teşkilatlardaki yenilenmenin tamamlanması bekleniyor. Böylece 2019 seçim kadrosu da kurulmuş olacak. Erdoğan’ın da birçok il kongresine bizzat katılması bekleniyor. Parti yönetimine büyük önem veren Erdoğan’ın çalışmalardan memnun olsa da yeterli bulmadığı, bunun mesajını da partiye katılım töreninde verdiği ifade ediliyor. Özellikle yerel yönetimler ile teşkilat arasındaki koordinasyonsuzluktan Erdoğan’ın rahatsız olduğu kaydediliyor. Erdoğan’ın bu koordinasyonun sağlanmasına özen göstereceği de ifade ediliyor. Teşkilatta da gençleşmenin olması beklenirken Erdoğan’ın özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde meydanlarda olan, şehit yakınları ile bazı gazileri de istemeleri halinde il ve ilçe yönetimlerine alması bekleniyor.
Başkanlara neşter
Ak Parti kulislerinde dikkati çeken bir de iddia konuşuluyor. Erdoğan’ın bazı belediye başkanlarından memnuniyetsizliğin yapılan anket ve çalışmalara göre çok olması nedeniyle açıkça bu konuyu dillendirdiği ve göreve gelmesinin ardından bazı belediye başkanlarından görevlerini bırakmasını isteyebileceği iddia ediliyor. 
Kabine beklentisi
Erdoğan’ın “şu anda hükümetin gündeminde revizyon yok” açıklamasına karşın Ak Parti kaynakları, süreç içerisinde bir kabine revizyonuna da kesin gözüyle bakıyor. Ak Parti’deki köklü revizyonun kabineye yansımamasının düşünülemeyeceği yorumları da yapılıyor. Partideki yenilenme sürecinde Kabine’de de 6-7 kişilik bir revizyonun olacağı yönünde beklenti bulunuyor. Bu önerinin Başbakan Yıldırım’dan gideceği için kongre sonrası yapılacak görüşmede bu kararın da alınabileceği vurgulanıyor.