banner113

ÇEVRECİLER AYAKLANDI. GAZİPAŞA UĞRAK YEŞİLÖZE BALIKÇI BARINAĞI İSTEMİYORUZ...!

banner106

Gazipaşa Uğrak Yeşilöz Balıkçı Barınağı projesi için “ÇED raporu gerekli değildir” kararına tepki göstererek dava açan çevreciler, çevreye çok zarar verecek olan kararın önünde durması için Alanya halkını 2 Eylül’de gerçekleşecek keşfe davet ettiler...

ÇEVRECİLER AYAKLANDI. GAZİPAŞA UĞRAK YEŞİLÖZE BALIKÇI BARINAĞI İSTEMİYORUZ...!
31 Ağustos 2022 Çarşamba 13:05

banner108
banner238

Nesli tükenmekte olan Caretta carettaların yuvalama bölgesi ve kum zambaklarının yetiştiği sahil bandı 2 Şubat 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararı ile doğal sit alanı ilan edilip korunma kararı alındı. Buna rağmen 23 Şubat 2022 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca barınak yapılması planlanan Gazipaşa- Uğrak-Yeşilöz Balıkçı Barınağı projesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi. Bu duruma tepki gösteren çevreciler yaptıkları basın açıklaması ile Alanya’yı keşif gününe davet ettiler.
‘ALANYA’YI SEVEN HERKESİ DAVET EDİYORUZ’...
Avukat Halime Şenli 2 Eylül’de gerçekleşecek olan keşfe tüm duyarlı vatandaşları davet ettiği konuşmasında “ Geçtiğimiz yıllarda Yeşilöz’ deki Aytemiz şirketine ait petrol dolum iskelesi uzatılacaktı ve bir grup çevreci tarafından dava açıldı ve biz de vekilleri olmuştuk. İskelenin uzatılması kararı iptal edilmişti. Bu kez yeni bir kararla karşı karşıya geldik. Aynı bölgede kıyıda balıkçı barınağı yapılması Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılması planlandı. Denizde 300, karada 50 tekne kapasiteli bir balıkçı barınağı. Çevre Bakanlığı da bu barınakla ilgili “ÇED gerekli değildir” raporu vermiş. Bu rapora dava açtık. 2 Eylül’de saat 13.30’da keşif yapılacak. Alanya’yı seven herkesi keşfe davet ediyoruz. Orada kalabalık görünmemiz önemli. Böyle bir barınağa ihtiyaç olmadığı düşünülüyor. Alanya’da 17 balıkçı teknesi var. Gazipaşa’da da 18 tane var. Görüştüğümüz balıkçılar “ Biz hiçbir şekilde o barınağa gitmeyiz” diyorlar. Daha önce açtığımız davada bu bölgenin deniz kaplumbağalarının üreme alanı ve Çevre Bakanlığınca koruma altına alınmış, nesli tükenmekte olan kum zambaklarının üreme alanı. Çevreciler bu yüzden karşılar. Bir de buranın tam karşısındaki Aytemiz petrol tankerlerinin yanaşmasında kullanılan römorkörlere barınak olacağı ve en çok onlar tarafından kullanılacağı düşünülüyor” ifadelerine yer verdi.
MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Davacılardan çevreci Güldane Şahin de , “ Biz kesinlikle bu balıkçı barınağının yerinin tamamen yanlış olduğunu düşünüyoruz. Şubat’ta çıkan son cumhurbaşkanlığı kararı Gazipaşa-Alanya Yeşilöz kıyı bandının korunması, kahyalar kıyı bandının korunması dediği için o bölge tamamen koruma altındadır. Yeşil deniz kaplumbağaları deniz içindeki yosunlarla beslenirler. Deniz içindeki yosunlar da 300 tane deniz içinde 50 tane deniz dışında yapılacak olan teknenin barınacağı kadar büyük bir alan maalesef öncelikle çevremize, yeşil deniz kaplumbağalarımıza çok zarar verecek. Farz edin ki oraya römorkorlar ve buna benzer bir çok iş teknelerinin geldiğini ve şu anda oranın kir, pas her türlü atığın olduğunu. Zaten Alanya’da sahilin bittiğini bir çoğumuz biliyoruz. Yüzemediğimizi de biliyoruz. İşte bu kirlilikle daha çok mücadele edeceğiz. Onun için Cuma günü tüm Alanya severleri doğa severleri bekliyoruz” dedi.
KESİNLİKLE BALIKÇILARI DÜŞÜNMÜYORLAR
Davacaı olan çevreci isimlerden Yücel Uçur ise yaptığı konuşmada, “2011-2012 yıllarında bu Aytemiz akaryakıt tesisi Alanya’ya belli amaçlarla bir şekilde kaydırılırken Halil Limanı bölgesinde ticari amaçlı bir barınak planlanıyor. Bu dolfen iskelesinin amacı da zaten akaryakıt şirketinin gelmesi ile bağlantılıdır. Yani bunlar bire bir ilişkili. Bizim mahkemeyi kazanmamamızın en büyük sebeplerinden bir tanesi de bu şirketin sızıntı, yangın gibi acil durumlarda müdahale edebileceği ya da şimdiki gibi 20-30 bin dolar ödeyerek ALİDAŞ gibi kiralayıp getirdikleri römorkörlerin yanaşacağı, yine bir şekilde birilerinin göz yumması ile yapılan birkaç parça beton blok atılarak bu sit alanı bölgesinde yapılmış olan kaçak bir iskele var. Römorkörler oraya yanaşıp tankerlerle oradan erzak alıp taşıyorlar. Bu faaliyet de tamamen yasa dışıdır. Bunun yapılması amaçlı bir iskele olması lazım. Ayrıca dolfen iskelesi ilk inşasında beton mikserleri Gazipaşa’dan platformlara yüklenip taşınmıştı ve ciddi sıkıntılar yaşadılar. Çünkü beton mikserleri platform üzerinde çok ağır olduğu için oraya ulaşması ciddi zaman alıyordu. Şimdi olası bir büyüme aşamasında yine bu yapılacak olan barınaktan taşınacağını biliyoruz. Belli ki Alanya’da çok büyük bir petrol tesisinin olmasından mutlular. Alanya Belediyesi’nin yer gösterdiğini, bu balıkçı barınağının buraya kaydırılmasında öğrendik. Antalya Belediyesi’nin bunu onayladığını öğrendik. Alanya MHP İlçe Başkanı’ nın davacı olduğu dönemde Alanya Belediyesi buna ısrarla onay vermiş, bize açık ya da kapalı hiçbir desteği olmamıştır. ALTİD gibi bir dernek var. Ama o da bize hiç destek vermedi. Geçtiğimiz yıllarda ilgili bakanlık turizm sektöründen destek alarak bir kaynak yarattı ve ahşap balıkçı kayıtlarını ruhsatları ile birlikte satın aldılar. Yerine yeni ruhsat çıkarmadılar. Yani devletin pek de balıkçıları düşündüğü yok. Buna kimse inanmasın. Yeni ruhsat vermemelerindeki gerekçe de balıkçılar genelde ağlarla kıyıdan biraz uzakta demirlerler. Kötü bir görüntü olabilir. Plajı kullanan turistler için de pek hoş bir görüntü olmuyor. Amaç bunun önüne geçmekti. Şu an balıkçı teknelerinin sayısı oldukça düşmüştür.Yeşilöz’ de 2 tane ruhsatlı var. Gazipaşa’da da zaten kesinlikle bulundukları meradan ayrılmak istemezler. Balıkçıların hepsi kendi bölgeleri dışındaki bölgelerde kolay kolay avlanmak istemezler. Buradaki amaç balıkçı barınağı adı altında Aytemiz Akaryakıt A.Ş için bir siparişle korunak yapmak. Zaten konum olarak da balıkçı barınağı yapmaya kesinlikle uygun bir yer değil. Biraz mantık ve akla davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

HALK OLARAK MAALESEF DUYARLI DEĞİLİZ
“Balıkçı barınağından kaç kişinin haberi var? Nerede tartışıldı? Nereye soruldu? ÇED raporu var mı? Gerçekten ihtiyaç mıdır? “ diyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Turizm, Doğa ve Çevre Komisyonu Başkanı ve çevreci gönüllerden Gülçin Güner, “ Bunlar kendi içinde tartışılır ve taraflarca masaya yatırılır, onay alınır. Maalesef biz de Alanya halkı olarak herhalde çok da duyarlı değiliz. Kaynak bitecek ve bu kaynak bittiği taktirde temiz çevremiz, doğal alanlarımız, temiz sularımız, denizimiz, balıklarımız bittiği zaman turizm de bitecek. Onun için gelin bu konulara biraz daha kafa yoralım. Kişisel çıkarları ve siyasi rantları bir tarafa bırakalım.” diye konuştu.
‘NEDEN ALANYA’NIN MALDİVLERİ OLMASIN?’...

Alanya Çevre Eğitim ve Mavi Bayrak Derneği (ALÇED) Başkanı Şerefnur Kayhan da konu ile ilgili yaptığı konuşmada, “ Biz senelerdir bu iş için emek veriyoruz. Çünkü Alanya’yı cidden seviyoruz. Alanya’yı sevmek demek, Alanya problemlerini halletmek için uğraşmak demektir. Bakanlık tarafından deniz kaplumbağaları caretta carettaların üreme alanı olarak ilan edilen, kum zambaklarının da olduğu yerde çaba sarf ediyoruz. Bundan önce Aytemiz petrolünün olduğu bölgede dolfen için genişletme çalışmalarında başarılı olduk. Sonuçta oranın bir daha gündeme gelmemek üzere büyütülmemesi kararı vardı. Dolayısı ile çevre yerlerde, nerelerde ne yapabiliriz kurnazlığı ile karşımıza bu durum çıktı. Balıkçı barınağı ihtiyacımızdan öte bu Aytemiz petrol şirketinin römorkörlarıyla orayı kullanacağı bir alan oluşturuldu. Bu bölge neden Alanya’nın Maldivleri olmasın da Alanya’nın Ali Ağa gibi bir bölgesi olsun” sözlerine yer verdi.

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.