banner113

Bakan Ersoy neden sessiz?

banner106

Türkiye’deki otellere getirilen konaklama vergisi, yaklaşık 10 gündür kamuoyunun gündeminde ancak Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmış değil.

Bakan Ersoy neden sessiz?
05 Kasım 2019 Salı 15:22

banner108
banner238

Otellere konaklama vergisi getirilmesini de içeren vergi düzenlemesi, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerek TBMM’ye sevk edildi. Turizm işletmelerinin, temmuz ayında kurulan Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’na ödeyecekleri ‘Ajans Payı’nın üstüne bir de konaklama vergisi getirilmesi sektörden yoğun eleştiriler aldı.

Bakan Ersoy açıklama yapmıyor

Tanıtım Ajansı’nın kurulduğu dönemde getirilen eleştirilere sık sık yanıt veren, Tanıtım Ajansı’nın Türkiye turizm sektörüne sağlayacağı avantajları anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un, otellere getirilen ‘Konaklama Vergisi’ konsunda hiçbir açıklama yapmamış olması dikkat çekiyor. Tanıtım Ajansı’nın kurulduğu süreçte turizmcilerden gelen eleştirilere Bakan Ersoy’un, ‘bunu çıkarmazsak vergiler yükselecek’ dediği belirtiliyordu. Getirilmeye çalışılan konaklama vergisi için de benzer bir argümanın döndüğü düşünülüyor.

Vergilerde mi yükselecek?

Öte taraftan, genel olarak vergilerin yükseltileceği de kulislerde konuşuluyor. Turizmde yüzde 8 olan KDV’nin de vergi artışından payını alacağı konuşulurken, oranlara ilişkin farklı rakamlar dolaşıyor. Turizm sektöründe KDV’nin yüzde 18’e çıkacağını söyleyen de, KDV’de yüzde 2’lik artış yapılacağını söyleyen de var.

Tanıtım Ajansı payının tartışıldığı günlerde turizm sektörünün ‘pu para konaklayandan alınsın’ önerisinin ısrarla görmezden gelinmesi, bu payın haricinde ayrıca konaklama vergisi toplanması planının ajandada olduğu, bu nedenle önerinin gündeme alınmadığı anlaşılıyor. Turizmciler, ‘vergiler de yükseleceği için mi Bakan Ersoy sessiz’ sorusunu sotuyor.

2020'de paket tur kaosu

Konaklama vergisiyle ilgili en önemli sıkıntı 2020 yılında yaşanacak gibi görünüyor. Tur operatörleriyle çalışan ve kontratlarını çoktan yapmış olan oteller, konaklama vergisinin yasallaşması durumunda bu farkı fiyatlara nasıl yansıtacağını düşünüyor. Akdeniz çanağında fiyat rekabeti ile iş yürütmeye çalışan oteller, doğacak farkı paket tur fiyatlarına yansıtmanın imkansız olduğunu belirtiyor. Çünkü fiyatlar afişe oldu, erken rezervasyonlar çoktan başladı ve satışlar yapılıyor.

Konaklama vergisinde eskiye mi dönülecek?

Konaklama vergisi için ilk etapta öngörülen geceleme başına yüzde 2’lik vergi oranına yeniden dönülmesine ilişkin bir beklenti var. Geceliği 2 bin liraya satılan 5 yıldızlı otelle geceliği 200 TL’ye satılan 5 yıldızlı otelin geceleme başına 18 TL konaklama vergisi toplaması, adaletsiz olarak bulunmuştu. Çünkü ilk örnekte alınacak vergi konaklama bedelinin yaklaşık yüzde 1 civarında olurken, ikinci örnekte yüzde 10’a yaklaşıyor.

Konaklama vergisiyle ilgili düzenlemenin bu hafta netleşmesi beklenirken, otelciler Ankara’da temaslarda bulunarak bir orta yol bulmaya çalışıyor. (Turizm Güncel)

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.