banner113

Antalya'daki sistem belli oldu

banner106

AK Parti ile MHP, 31 Mart yerel seçimlerine yönelik iş birliğinin kapsamını genişletiyor. Seçim ittifakı görüşmesinde 'fermuar formülü'nün uygulanmasına karar verildiği belirtildi.

Antalya'daki sistem belli oldu
16 Şubat 2019 Cumartesi 12:11

banner108
banner238

Buna göre, Cumhur İttifakı’nda Antalya’da 2014 yerel seçimleri belediye meclis listesi örneği üzerinden liste yapılması formülü üzeninde duruluyor. 2014 seçimlerinde hangi partinin kaç oy aldığı ve kaçıncı sırada meclis üyesi çıkardığı YSK listelerinden kontrol edilip ona göre bir formül geliştirilmesi planlanıyor.

MHP İL BAŞKANI; KARAR AŞAMASINDAYIZ

MHP Antalya İl Başkanı Mustafa Aksoy, Gün Haber’in sorusu üzerine, fermuar sisteminin nasıl uygulanacağı konusunda bugün yarın oturup ortak bir karar vereceklerini ve listeleri 19 Şubat’ta teslim edeceklerini söyledi.

Aksoy, “Ak Parti adaylarının olduğu yerlerde kontenjanların Ak Parti ‘ye bırakılmalıdır. Doğru olanı da budur” dedi.

Buna göre de, Konyaaltı’nda Ak Parti adayı varsa, kontenjan belirleme yetkisi Ak Parti’de, Kemer’de MHP adayı varsa kontenjan belirleme yetkisi MHP’de olacak. Yani, parti yöneticileri bir ilçede oyunuzu Ak Partili başkan adayımıza ver dedikten sonra arkasından meclis üyeliği için de MHP’ye oy atın demekten kurtulacak. Bu MHP’li başkan adaylarının bulunduğu il ve ilçelerde de tam tersi olacak.

HALA OĞLU ÖRNEĞİ

MHP Antalya İl Başkanı Aksoy, meclis üyesi aday adaylarının rahat olmasını belirterek şöyle konuştu:

“Benim kendi akrabalarımdan bir kişi bile ne belediye başkan adayı, ne belediye meclis üyesi adayı. Partimizin Gazipaşa ilçe başkan yardımcısı olan öz halamın oğlu ve meclis üyeliği düşünüyordu. Kural koydum ve ‘Aday olamazsın’ dedim. ‘Benim sorunum ne?’ dedi, dayının oğlunun il başkanı olması dedim.”

Bu sistem Antalya’da olduğu gibi tüm Türkiye için de geçerli olacak. Ortak listede 'fermuar formülü' uygulanacak. Yani, ittifaka karar verilen belediye meclislerinde, Millet İttifakı'nı geçen Cumhur İttifakı'nın gücü dengeli ise bir AK Parti'den bir MHP'den adaylar liste sıralarına yazılacak. Eğer AK Parti'nin gücü MHP'den fazla ise ikinci sıra AK Parti'ye bırakılacak, MHP'li aday üçüncü sıraya kayacak.

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.