banner113

İyi Partili vekil, Alanya limanını sordu: Tarım ürünlerinin gümrük!

banner106

Antalya Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Feridun Bahşi, Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasıyla ilgili soru sordu.

İyi Partili vekil, Alanya limanını sordu: Tarım ürünlerinin gümrük!
06 Nisan 2022 Çarşamba 12:40

banner108
banner238

Bahşi sorusunda şunları ifade etti. Alanya gümrük müdürlüğü 2017 yılında A sınıfı gümrük idaresine terfi ettirilmiş ve ithalat, ihracat, transit ticaret v.b. işlemler yapılmaya başlanmıştır. Alanya Gümrük Müdürlüğü, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), ham petrol ve akaryakıtın serbest dolaşıma giriş işlemlerini gerçekleştirmek üzere de yetkilendirilmiş ancak A sınıfı gümrük unvanına sahip olmasına rağmen tarım ürünlerinin ihracatı ve ithalatı yapılamamaktadır.
Alanya tarım ürünleri bakımından çok stratejik bir noktada yer almaktadır. Ama ihracat için önce 135 km.’lik bir yolu kat edip Antalya’ya ulaşmak durumundadır. Antalya Gümrüğü’ndeki yoğunluk da hesaba katıldığında bu ürünler ulaşacakları ülkelere iki gün gecikme ile gidebilmektedir.
Ayrıca ihraç ürünlerini Antalya’ya göndermek zaman ve masrafın yanı sıra ürünlerin raf ömrünü de kısaltmaktadır. 
Alanya Gümrüğü sadece Alanyalı yetiştiriciler için değil, 50’şer km uzaklıktaki Manavgat ve Gazipaşa’daki ürünler için de kritik öneme sahiptir.

Buna göre;
1-Alanya Gümrük Müdürlüğünde tarım ürünlerinin de gümrük yetkisi kapsamına alınması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?
2-Ticaret Bakanlığı olarak, üreticimize destek ve teşvik için konu hakkında ilgili bakanlıklarla bir ortak çalışmanız var mıdır?

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.