banner113

 ARAŞTIRDIK VE YAZDIK. YER BİLİMLERİ HARİTASINDA ALANYA'NIN BİR KISMININ YER ALDIĞI KAHVERENGİ ÇİZGİ NE DEMEK? İŞTE CEVABI! DİRİ FAY HATTI GEÇEN İLLER AÇIKLANDI

banner106

Manşet Alanya gazetesi sahibi Hüseyin Kalaycı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü internet sitesinde, Yer bilimleri harita görüntüleyicide yer alan Alanya'nın bir kısmının ve çevresindeki kahverengi çizgilerin ne olduğunu araştırdık.

 ARAŞTIRDIK VE YAZDIK. YER BİLİMLERİ HARİTASINDA ALANYA'NIN BİR KISMININ YER ALDIĞI KAHVERENGİ ÇİZGİ NE DEMEK? İŞTE CEVABI! DİRİ FAY HATTI GEÇEN İLLER AÇIKLANDI
23 Şubat 2023 Perşembe 15:17

banner108
banner238

Gazeteci Hüseyin Kalaycı yaptığı araştırma sonucunda Alanya yer bilimleri harita görüntüleciyi inceledi ve üzerinde kahverengi çizgisinin Olası Kuvaterner faydır.  Peki ne demek bu. 
 

DİRİ FAY NEDİR?

Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara verilen isim. Yer kabuğundaki çeşitli ölçekteki kayma yüzeyleri, (üzerinde deprem gerçekleşen ve hareket eden iki levha ya da levhacık arasındaki ara yüzey) fay olarak adlandırılır.

Fayların dirilikleri sadece yazılı tarihsel kataloglardan değil aynı zamanda tarihi yapıları etkileyen faylanma işaretlerinden de anlaşılabilir.

Genç Kuvaterner çökellerini (2 milyon yıldan daha yaşlı olmayan) kesen faylar, ötelenmiş genç akarsu yatakları, ötelenmiş akarsu - denizel sekiler, basınç sırtı ya da çöküntü gölcükleri, uzamış sırtlar gibi genç morfolojik şekiller oluşturmuş faylar, diri faylardır.

DİRİ FAY SINIFLANDIRMASI

Herhangi bir bölge veya ülke için yapılabilecek diri fay sınıflaması eldeki verinin niteliği ve kullanım amacına göre değişir. Diri fayların sınıflamasında, kullanılan kriterlere göre değişen yaklaşımlar olup, aktif, potansiyel aktif, yetkin fay terimleri en çok kullanılanlardır.

Bu tanımların çoğunda kullanılan başlıca kriter, depremler sonucu faylar boyunca yüzeyde veya yüzeye yakın derinliklerde meydana gelen “yer değiştirme”dir.

Diri fayların alt gruplara ayrılarak sınıflamasında ise faylarda meydana gelmiş en son yüzey yırtılmasının oluş zamanı jeokronolojik ölçüt olarak kullanılmaktadır.

Deprem yüzey kırığı: 1900-Günümüz zaman aralığında yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş fay.

Holosen fayı: Holosen (son 11.000 yıl) yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş fay.

Kuvaterner fayı: Kuvaterner (son 2.600.00 yıl) yüzey kırılmasıyla sonuçlanan büyüklükte deprem üretmiş ancak, Holosen aktivitesi ve depremselliği kuşkulu fay.

Olası Kuvaterner fayı veya çizgisellik: Kuvaterner aktivitesi kuşkulu fay veya güncel topoğrafyada belirgin çizgisellik.

Diri fay hattı geçen iller şöyle:

AKSARAY
AYDIN
BALIKESİR
BOLU
BURDUR
BURSA
BİNGÖL
DENİZLİ
ESKİŞEHİR
ERZİNCAN
ERZURUM
HAKKARİ
HATAY
İZMİR
KAHRAMANMARAŞ
MANİSA
MUĞLA
KOCAELİ
KONYA
OSMANİYE
SAKARYA
TOKAT 

Yer bilimleri harita görüntüleyicisini görmek için tıkla

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.