Soçi'de bu yıl 2. düzenlenen Dünya Tahıl Forumu'nda Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç ve Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev ile kahvaltıda bir araya gelen Bakan Çelik, burada yaptığı konuşmada, tüm insanlığı ilgilendiren tahıl gibi önemli bir konuda küresel ve bölgesel işbirliğinin önemini vurgu yaptı. Bakan Çelik, "Bunu sadece ticari anlamda değil, insani bir sorumluluk ve dayanışma anlayışıyla değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi. Kahvaltıda Rusya Başbakan Yardımcısı Dvorkoviç ile ayaküstü samimi bir sohbet de gerçekleştiren Bakan Çelik, daha sonra Başbakan Dmitry Medvedev'in de bir konuşma yaptığı panele katıldı. 
TKAÇEV: ÇOK DOSTÇA DAVRANIP, DOSTÇA HAREKET EDECEĞİZ 
Türk ve Rus tarım bakanları liderliğinde gerçekleştirilen heyetler arası görüşmede Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, "Rusya uzmanlarının Türkiye'ye gerçekleştirdikleri denetim gezisi bitti. Çok dostça davranıp, dostça hareket edeceğiz. Ümit ediyorum ki örtüşen noktalarımız çok olacak. Biz bir uzlaşma ve esneklik göstereceğiz ve her iki ülke için yeni pazarlar açmaya hazırız" dedi. 
‘BİZ ARTIK SİZDEN DERS ALABİLECEK NOKTAYA GELDİK 
 Bakan Çelik: Türkiye'den Rusya'ya tarım heyeti gidiyor Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselkhoznadzor) Başkanı Sergey Dankvert, de "Biliyorsunuz bizim pestisit (zararlı organizmaları engelleme) sorunumuz var, biz artık sizden ders alabilecek noktaya geldik. Çünkü siz bu konuda çok titizlikle bakıp birçok yeni düzenlemeler koydunuz. Biz de sizin gerçekleştirdiğiniz uygulamaları örnek alıp uygulayabiliriz. Ümit ediyorum ki beraber ileriye doğru gideceğiz" ifadelerini kullandı. 
‘RAPOR ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DEĞERLENDİRİLECEK' 
Rus teknik heyetin Türkiye'de üreticiler ve çalışmaları konusunda incelemelerde bulunulduğunun hatırlatılması üzerine Rosselkhoznadzor Başkanı Dankvert, DHA'ya yaptığı özel açıklamada, "Uzmanlarımız 7-11 Kasım tarihleri arasında Türkiye'deydi ve bazı teknik konuları değerlendirdiler. Rapor önümüzdeki günlerde değerlendirilecek ve bu rapor temelinde karar alacağız" dedi. Hükümet tarafından uygulanan yaptırımlar rejimindeki kararları kendilerinin almadığını da ifade eden Dankvert, sözlerine şöyle devam etti: "Bu kararların hükümet tarafından alınması gerek. Biz sadece bizim tarafımızdan alınmış kararları değerlendiriyoruz. Bunlar yeşillikler, marul, patlıcan ve nar. Biz bu konuları değerlendirip karar alabiliriz. Hükümetin kararının ardından alınacak önlemler ise çift kategoride değerlendirilecek, hem hükümet hem de bizim tarafımızdan değerlendirilecek. Bu yüzden onların durumunu da değerlendiriyoruz. Domates alımı hükümetin kararıyla durduruldu. Bu yüzden, yine söylediğim gibi domates konusunu değerlendiriyoruz ve değerlendirmeye devam edeceğiz. Bizim basına verdiğim demeçte, piyasanın büyük üreticiler için açılma imkanını değerlendirdiğimizi söyledim. Çünkü küçük işletmeler için Türk meslektaşlarımızla kontrol mekanizması oluşturmadık. Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz ve bunu nasıl yapacağımızı düşüneceğiz. Önümüzdeki hafta değerlendirmelerimizi yapacağız ve kararımızı 1 Aralık'a kadar vereceğimizi düşünüyorum. Türkiye Başbakanı geldiği zaman bazı şeyler ilan edilebilir, fakat bildiğiniz gibi teknik çalışmalar çok yüzeysel. Rapor elimde ama tam olarak ben bile değerlendiremedim. Çünkü elime dün buraya gelmeden önce geçti." ©
'TARIM SEKTÖRÜNÜN BEKLENTİSİ BÜYÜK' 
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya Tarım Bakanı Tkaçev ile birlikte gerçekleştirdiği heyetler arası konuşmada, Türkiye'nin Rusya'ya yaklaşık olarak 1 milyar dolarlık bir ihracatı, 2 milyar dolarlık bir ithalatı olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "21 yasaklı üründen 5 ürün ile ilgili yasak kalktı, teşekkür ediyoruz ama bu diğer 16 ürün ile ilgili tarım kesiminde büyük bir beklenti var. Hatta buraya gelirken ve buradayken heyetimiz yoğun bir şekilde telefon bombardımanı ile karşı karşıya kaldı. 
‘KARARLARIN BU OLUMLU ATMOSFERDE BİRAZ DAHA 
SERİ ŞEKİLDE ALINMASINA İHTİYAÇ DUYUYORUZ' 

Takdir edersiniz ki tarım ürünleri mevsimlik, aylık ve haftalık ürünler. Dolayısıyla bununla ilgili kararların bu olumlu atmosferde biraz daha seri şekilde alınmasına ihtiyaç duyuyoruz. Özellikle bunların içerisinde daha az dayanıklı olan domatese talep daha yüksek. Liderlerin aldığı kararlar doğrultusunda tarım olarak sürecin gerisinde kaldığımız bir gerçek. Kısa süre çerisinde bu 16 ürün ile ilgili kısıtlamanın da kaldırılmasını bu masada talep ediyoruz. Bu önemli çünkü Sayın Bakan yeni ürünlerle ve yeni iş birliğiyle ilgili bazı değerlendirmeler yaptılar. Özellikle kırmızı etle ilgili, bunların masamıza gelmesi çok doğaldır. Türkiye'nin et ihtiyacı vardır ama bu 16 ürünle ilgili geçmişte liderlerimizin aldığı karar vardı. Dediler ki eskisinden daha iyi olacağız. Ankara'ya rahat dönmemiz için eskiye gelmemiz lazım ki, yeni şeyleri konuştuk diyelim."