Yıldırım: Tazminat da öderiz
Diğer yandan Başbakan Binali Yıldırım, üzüntü mektubunun ardından Türkiye'nin iyi niyet söylemini bir adım daha öteye taşıyarak; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'ya özür mektubu göndermesiyle 'işin tatlıya bağlandığını' ve askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak gerekirse Rusya'ya tazminat ödenebileceğini söyledi.
Böylece Rusya devlet başkanı Putin'in hem özür hem de tazminat talepleri söylem düzeyinde kabul görmüş odu.
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Rusya'dan charter seferlerinin yeniden başlamasının bir ay sürebileceği açıklamaları için "Herşey mümkün" yorumunu yaptı. Türkiye ve Rusya arasında bundan sonra yaşanacak gelişmelerin hızına bağlı olarak uçakların da uçmaya başlayacağını aktaran Ayık, şu anda artık sezonun ortasına gelindiğini hatırlatarak, "Rus turistin ülkemize geliş periyodu zaten Ekim'e kadar olacaktır. Önümüzde 2,5-3 ay var. Bu zamanda maksimum 1 milyon Rus'un gelebilir"dedi

Rusya ile pazarlık süreci çalışır mı?
Şimdi gözler Rusya ile Türkiye'nin yürüteceği pazarlık görüşmelerinin ne zaman başlayıp sonuçlanacağında.
Ancak Rus turizmciler, Türkiye'den daha aceleci davranıyor. Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze yaptığı açıklamada Putin'den özür dilemesinin iki ülke arasında yaşanan turizm krizinin çözümüne dair umut verdiğini söyledi.
Lomidze, "Özürden sonra bizim hemen cevap beklememiz gerekiyor. Bu, Rusya-Türkiye arasında yaşanan turizm sorununun adım adım düzelmesi için bir umut olabilir. Genel olarak turizm sektörü için de bu söylenebilir."dedi.
Ruslar: Türkiye uçuşlarına bir aya başlarız
Öte yandan Rusya Turizmciler Birliği ise Türkiye pazarının açılmasını sabırsızlıkla beklediklerini, Türkiye turlarının satışının yasaklanması güvenlik gerekçesiyle alınan bir karar olduğunu ve Türkiye'deki terör olayları turistik bölgelerde olmadığını dile getirirken "Karar alınırken bu hesaba katılırsa charter seferlerinin hazır olması bir ay sürer" dedi.

Gerçekte yasak ne zaman kalkar?
Özür mektubu sonrasında Rusya'nın seyahat yasaklarını ne zaman kaldıracağı konuşuluyor. Turizmdatabank'ın tahminlerine göre en belirleyici unsur; terör olayları ve Rusya vatandaşlarının can güvenliği olacak. Bu açıdan, Ruslar için halen güvenli görülmeyen Mısır'ın yaklaşık bir yıldır Rusya ile yaşadığı pazarlıklar dikkate alınmalı. 2015 yılı sonundan bu yana Mısır'da defalarca havalimanları güvenliği denetimi yapan Rusya, hala tatmin olmadığını açıklarken, Mısır'ın açılma olasılığı 2017'ue kadar uzayabilir.
Türkiye benzer süreci yaşar mı?
Bu gerekçelerle uçuş yasağın hemen kalkmasının söz konusu olmayacağı, olsa bile turların başlamasının aylar süreceği değerlendiriliyor. Bazı Rus turizm sektörü analistleri, "Bu sezon artık Türkiye için tren kalktı. Ama hiç değilse gelecek sezon kurtarıldı" yorumunu yapıyor. Rusya'nın iç politika konuları, Mısır'ın açılıp açılmayacağı, güvenlikle ilgili kaygıların azalıp azalmayacağı ve en önemlisi de bu güne kadar resortlara yayılmayan terör saldırılarının başlama olasılığı, Türkiye'nin önündeki en büyük riskler olarak görülüyor.
Bu nedenlerle birlikte, Mısır'la Rusya'nın yaşadığı pazarlık süreci gibi bir zaman dilimi geçmesi halinde, ilk uçuşların 2017'ye sarkması büyük olasılık olarak görülüyor.