Turizmin 12 aya yayılması ve kış sezonunda otellerin açık kalması için Antalya'nın elindeki en önemli kozlardan biri olan spor turizminde 2017 kış dönemi öncesi kafalar karışık. Sabah gazetesinden Talat Öztuzsuz'un haberine göre; toplam 150 nitelikli futbol sahası bulunan Antalya, bu anlamda Avrupa'nın en önemli kamp merkezi konumunda. 2016'da Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle büyük düşüş yaşanan kamp turizminde 2017'de Rus takımların geri dönüşü önemli bir şans. Rusya ile birlikte Rus takımlarına futbolcu satmak isteyen Polonya ve Sırbistan takımlarının da Antalya'yı tercih etmesi bekleniyor. Ancak Avrupa pazarında 2016'da başlayan ve temelinde güvenlik kaygısı olan düşüşün 2017'de derinleşmesi ihtimali spor turizminin aktörlerini korkutuyor.
AVRUPA GERİLEDİ
Antalya'da spor turizminin duayen isimlerinden WOW Otelleri Spor Direktörü Süreyya Ertuğrul spor turizmiyle ilgili beklentileri anlattı. Rusya ile yaşanan uçak krizi nedeniyle 2016'da spor turizminde yüzde 30'un üzerinde düşüş yaşandığını vurgulayan Ertuğrul şöyle konuştu: "Antalya'da kamp yapan takım sayısı bin-bin 200 takıma kadar düştü. Bin 800- bin 900 takımdan son birkaç yılda bu sayılara geriledik. Bu yıl Rusya ile ilişkilerin düzelmesiyle tam yeniden düze çıkmayı hedeflerken Avrupa'da iptaller geldi. Avrupa'da düşüş devam ederse, 2017'de de benzer bir yıl yaşarız." 
BİLİNÇLİ BİR DEZENFORMASYON VAR
Avrupa basınında Türkiye'nin iç savaş içinde bir ülke gibi gösterildiğini vurgulayan Ertuğrul, "Antalya'da yaşanan ve yaralanan bile olmayan küçük patlamalar Suriye görüntüleriyle servis ediliyor. Özellikle Almanya ve Avusturya'da bu konuda çok örnek oluyor. Bilinçli bir dezenformasyon var. Bireysel turizm hareketleri sınırlı etkilense de organize turizm bundan çok zarar görüyor. Bu olumsuz reklamlar kurumsal seyahatleri çok etkiliyor. Futbol ve kongre turizmi de bu anlamda en çok zarar gören turizm çeşitleri. En çok alt yapılar etkilendi. 16 yaş altı, 19 yaş altı takımların ilgisiyle 2 bin takım sayısını zorlamaya başlamıştık. Ama bu dezenformasyondan en çok etkilenen kesim yine altyapılar oldu. Özellikle son yıllarda ciddi artış yaşanan İskandinav ülkelerinden iptaller yaşandı" diye konuştu.

MİLLİ MAÇLAR ÖNEMLİ
Süreyya Ertuğrul, lobi çalışmaları yürüterek Türkiye'nin güvenli bir destinasyon olduğunu anlatmak gerektiğini vurguladı. Bu süreçte milli maçların Antalya'da yapılmasının çok yerinde bir karar olduğunu söyleyen Ertuğrul, "Güvenlik çekincesine bir son vermek için milli maçların Antalya'ya alınması çok önemli. Bu kararda özellikle Fatih Terim'in etkili olduğunu biliyoruz. Rusya ile hazırlık maçının Antalya'da oynanması da bu anlamda önemliydi" dedi.
TERİM'DEN BİR İSTEK DAHA VAR
Fatih Terim'e güvenlik endişesinin Avrupa'da düşüşe neden olduğu bir dönemde milli maçları Antalya'ya alarak tanıtım desteği vermesi nedeniyle teşekkür eden Süreyya Ertuğrul, Terim'den devre arası kamp süresinin uzatılması için de destek istedi. Bu konuda Terim'in kapısını çalmaya hazırlandıklarını açıklayan Ertuğrul, "Avrupa pazarında yaşanan kaybın iç pazarda biraz olsun kapatılması için devre arası kamp çok önemli. Bu yıl kamp dönemi 24 Aralık-7 Ocak olarak belirlendi. Noel dönemine denk gelen bu süre kamp için yetersiz. Ligde ikinci yarının bir hafta daha geç başlaması, kamp turizmi için çok anlamlı olur" ifadelerini kullandı.
KUPAYA DESTEK
Süreyya Ertuğrul, kamp süresinin uzatılmasının Dünya Kupası yolunda Türkiye için avantaj da sağlayacağını savundu. Dünya Kupası maçlarının 11 Haziran'da başlayacağına işaret eden Ertuğrul şöyle konuştu: "Lig 21 Mayıs'ta bitiyor. Kupa maçlarına kadar olan süreç nedeniyle futbolcular mental olarak hazırlanamaz. Lig kapanışının bir hafta ertelenmesi, futbolcuların kupa maçlarına daha hazır olmasına destek verir."