İndependent

Soru: Türkiye’de tatil için rezervasyon yapmayı düşünüyoruz. Ama İran ve İsrail’de savaş varken bu güvenli olur mu?

CEVAP: Bu hafta sonu Orta Doğu’da ihtilafın endişe verici şekilde tırmanmasından sonra çok sayıda gezgin benzer kaygılarla benimle iletişime geçti. Sizin gibi bazıları Türkiye’de tatil yapmayı düşünüyordu; bazıları ise aylar öncesinden rezervasyonunu yaptırmıştı.

Cevabım şu: Yurt dışında her zaman risklerin farkında olmalısınız. Ama Türkiye için, çoğu ülke konusunda olduğu gibi, benim odaklandığım nokta savaşa yakalanma tehlikesi değil. Maalesef ki Orta Doğu’da onlarca yıldır ihtilaflar süregeldi; Lübnan, Irak ve Suriye’de yıkıma yol açtı. Ama bunlar yakınlardaki ülkelerdeki tatilcileri etkilemedi. Savaşın yayılmasından endişe edenleri anlıyorum ama mesela Bodrum’un İsrail’den 500 milden fazla uzaklıkta yer aldığını unutmayın.

Ben, daha ziyade, istatistiksel olarak çok daha yüksek ihtimalli bir riske odaklanmayı tavsiye ediyorum: sürücülük standartlarının nispeten zayıf olduğu yerlerde yol kazasına karışmak. Dışişleri Bakanlığı şu uyarıda bulunuyor: “Kazalar yaygındır ve çoğunlukla zayıf veya dikkatsiz sürücülük sebebiyle gerçekleşir.” Ben kara yoluyla yapılacak seyahati azaltmak için elimden geleni yapıyorum, mümkün olduğunca trene biniyorum veya profesyonellerin kullandığı otobüslere güveniyorum.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca şu uyarıda bulunuyor: “Teröristlerin Türkiye’de saldırı düzenlemeye çalışması yüksek ihtimaldir.” Resmi tavsiye şu şekilde devam ediyor: “Çoğu terör saldırısı Türkiye’nin güneydoğusu, Ankara ve İstanbul’da yaşanmıştır.” Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul harika bir destinasyondur ve anlaşılır bir şekilde çok sayıda turist çekmektedir.

Fakat diğer turistlerin çoğu, Alanya’nın doğusuna geçmeyecektir. Kıbrıs İsrail’e çok daha yakındır; Larnaka Tel Aviv’den 200 mil uzaklıktadır. Ama İsrail-İran ihtilafından kaynaklı tehditler konusunda resmi bir uyarı bulunmamaktadır.

ALANYA'DA SÜRÜCÜ MOTOSİKLETİNİ POLİSİN ÜZERİNE SÜRDÜ ALANYA'DA SÜRÜCÜ MOTOSİKLETİNİ POLİSİN ÜZERİNE SÜRDÜ

Aynısı Mısır ve Ürdün’deki tatiller için de geçerlidir; normal turistik alanlara seyahat konusunda bir uyarı yoktur.


Bağımsız gazeteci Simon Calder'in bu mesajı "Alanya'yı da katarak Güney sahilleri için uyarı yoktur ve güvenli şehirdir" şeklinde algılandı. Hüseyin Kalaycı/ALANYA

İNGİLİZCE YAZISI BURADA. TIKLA