Antalya'ya gelen Rus turist sayısı hızlı bir şekilde artıyor. 2016 yılında dibe vuran Rusya pazarı, 2015 sayılarını da geride bırakarak 2014 seviyesini yakalayacak gibi görünüyor. Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı, söz konusu artışta, Türkiye'de yeterli yatak  kapasitesinin bulunması, geçen yıl Rusların Türkiye'ye gelememiş olması ve pazara sunulan uygun fiyatların temel rol oynadığını belirtiyor.
HENÜZ 2014 RAKAMLARINA ULAŞILABİLMİŞ DEĞİL
Haziran ayında Ukrayna, Beyaz Rusya, Romanya, Moldova, İran, İsrail, Litvanya, Kosova, Ürdün ve Irak tan gelen turist sayıları 2014 yılını geçmiş durumda. Öte taraftan, İngiltere, Kazakistan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Azerbaycan ve Sırbistan'da 2016 yılına kıyasla büyüme yakalanmakla birlikte henüz 2014 rakamlarına ulaşılabilmiş değil.
ALMANYA'DA 2016 RAKAMLARININ YAKALANACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR
Antalya'nın en büyük kaynak pazarlarından Almanya'da yaşanan düşüş ise haziran ayı ile birlikte durağan bir görünüme geçerek 2016 yılının haziran ayı rakamları ile aynı seviyede gerçekleşti. Almanya pazarında yıl genelinde 2016 yılı rakamlarının yakalanacağı öngörülüyor.
HAZİRANDA RUS ZİYARETÇİ SAYISI YÜZDE 100 ARTTI
Haziran ayında Rusya'dan Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı yüzde 100 oranında artış gösterdi. Söz konusu artışta, Rusya'dan Türkiye'ye dönük tarifesiz uçuş yasağının kaldırılması temel rol oynadı. Buna karşın, Antalya'nın ziyaretçi sayısı hala geçen yılın yüzde 8, 2014 yılının ise yüzde 15 altında.
2014 YILININ YÜZDE 26 GERİSİNDE
Ocak-Haziran 2017 döneminde Antalya’ya gelen turist sayısının 2016 yılının aynı dönemine göre yüzde 52 arttığını kaydeden Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, buna karşın 2015 yılına kıyasla yüzde 18, 2014 yılına göre ise yüzde 26 ekside gidildiğine dikkat çekti. Yağcı, değerlendirmesine şu sözlerle devam etti:
"ÖNCELİKLİ HEDEF 2014 ZİYARETÇİ SAYISINI YAKALAMAK''
''2017 yılındaki büyümenin ana unsuru Rusya pazarı oldu. Avrupa pazarında, özellikle Almanya'daki düşüş büyüme rakamlarını olumsuz etkiliyor. Fakat Haziran ayı ile başlayan iyileşme süreci, Rusya başta olmak üzere, BDT pazarlarında kendini güçlü bir şekilde hissettirdi. Almanya pazarındaki düşüşün durağana geçmesi ve diğer Avrupa pazarlarındaki büyümeler Antalya'ya olumlu etkide bulunuyor Fakat tüm bu pozitif gelişmelerin yanında Benelüx ve İskandinav ülkelerindeki düşüş bu ayda da devam ettiği için Antalya turizm sektörünün iyileşmesi 2014 ve 2015 yılına kıyasla istenilen seviyede değil. Bu ülkelerdeki düşüşü durdurmak ana hedeflerimizden biri olmak durumunda.  Ayrıca, genel anlamda 2017 yılının Antalya turizmi için büyüme yılı olması gerekiyor. 2016 yılı gibi zor ve sıkıntılı bir yıldan sonra Antalya’nın iyileşmesi ve geri dönüşü hızlı olmuştur. Bu da bize şunu gösteriyor; Antalya turizmi tüm paydaşları ile dayanıklı ve krizlerle mücadele etme kapasitesine sahip bir varış noktasıdır. Gelirler ve genel fiyatlar erezyonundaki iyileşme talep artışındaki gibi hızlı olmasa da, öncelikli hedefimiz talebin 2014 seviyelerine gelmesini sağlamak ve önümüzdeki yıldan itibaren 2014 yılı fiyatlarına ve gelirlerine ulaşmak olmalı.''