Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 23 Nisan 1920 tarihinde açılışının şerefine, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yurdun dört bir tarafında düzenlenen etkinliklerle büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır.
Milli bayramlarda çocuklar yerel yöneticilerin, mülki amirlerin , siyasilerin koltuklarına oturup bir günlüğüne sembolikte olsa yönetimde söz sahibi olmuşcasına fotoğraflar vermekteler. Bu geçici görev değişikliği her ne kadar sembolik olsa da bir tarihi gerçekliğimize de atıfta bulunuyor desek yanlış olmaz.
Osmanlı Devleti'ni cihan devleti yapan, getirdiği yenilikler ve modernleşme atılımları , yaptığı fetihler ile çağ açıp çağ kapatan Fatih'te ilk koltuğa oturduğunda çocuk denecek yaştaydı. Babası 2. Murad yaşadığı zor ve çalkantılı yılların ardından görevini oğluna bırakmayı uygun görmüştü. Henüz 12 yaşında olan Fatih karşısında toplanan haçlı orduları ile baş etmenin tecrübe sınırlarını aştığını düşünerek babasını tahta çağırmış ve asırlar boyunca kulaklardan düşmeyecek şu cümle ile mektubunu süslemişti. ' Baba , eğer padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz. Yok , eğer padişah ben isem size emrediyorum ! Gelip ordunun başına geçiniz.' 12 yaşında bir çocuktan beklenmeyecek ustalıkta bir kıvrak zekaya sahip olan bu çocuk ileride döktüreceği toplar ile de girilemez denilen şehirlerin surlarını paramparça edecekti. Bazı çocukların kalemi de yazar , silahı da patlar.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde benimsenen Çocuk Hakları Sözleşmesi, 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye de dahil olmak üzere 196 ülkenin taraf olduğu sözleşme en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesidir.
Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni 10 temel hakta özetlemiştir. Eşitlik hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı, oyun ve eğlence hakkı, ifade özgürlüğü hakkı, şiddetten korunma hakkı, savaş ve kaçış sırasında korunma hakkı, ebeveyn bakımı hakkı, engellilik durumunda özel bakım hakkı. Ülkemizin de taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi çocukları bir koruma şemsiyesi altına almıştır.
Ülkemizin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklarımıza armağan edilen bu anlamlı günde her çocuğun hakları olduğunu ve ilerde çevresi ve ülkesi için yapılmaz denilenleri yapmaya namzet olduğunu unutmamalıyız. Satranç tahtasında piyon yolun sonuna geldiğinde vezire dönüşebiliyor. Her çocuk Şah değerindedir desek yanlış olmaz.
Şah giderse oyun biter ...