AK Parti tarafından Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açıklayacağı kesin sonuçların Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a üyelik teklifinde bulunulacak. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu ise (MKYK) alacağı kararla olağan kongreye gidecek.
AK Parti kaynaklarından alınan bilgiye göre, YSK'nın açıklayacağı kesin sonuçların Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından cumhurbaşkanının parti ile ilişiğine ilişkin hüküm doğrudan yürürlüğe girecek. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kurucusu olduğu partiden üyelik teklifi götürülecek.
Başbakan Binali Yıldırım'ın, "AK Parti olağan kongre sürecine girdi zaten" açıklamasından sonra parti genel merkezinde kongre sürecine ilişkin hazırlıklar başladı. Bu kapsamda MKYK'da alınmış bir karar olmamakla birlikte Erdoğan'ın üyelik sürecinin tamamlanmasının ardından toplanacak ilk MKYK'da olağan kongre takviminin alınması bekleniyor.
Olağanüstü kongre ihtimali üzerinde durulmayan partide, olağan kongre sürecinin de takvime bağlı olarak, belde, ilçe ve il teşkilatlarında yapılacak kongreler göz önüne alındığında birkaç ay içinde tamamlanabileceği belirtiliyor.