Başkan Av. Mevlüt Çakan'ın  "Ak Parti ve MHP tarafından Meclis Başkanlığına sunulan Seçim Kanunu değişikliğine ilişkin kanun teklifinde %7 lik seçim barajı  ve seçime girmek için  meclis grubu kurmanın yeterli sayılmamasına dair değişiklik teklifi en göze çarpan kısımlardır. Barajın %7’ye düşürülmesi teklifi Cumhur İttifakının dağılacağının ilk sinyalidir. Her iki parti de Cumhur İttifakı’nın sonlanmasına hazırlanıyor.  % 7 lik seçim barajı millet iradesinin meclise yansıması amacıyla ya da tesadüfen belirlenmiş bir oran değildir. Seçim barajının %7 ye çekilmesi ile MHP’nin ittifak sonrasındaki pozisyonunu avantajlı hale getirmeyi amaçlıyorlar. 
Mecliste Grup kurmanın seçim için yeterli sayılmamasına dair değişiklik teklifi ise Ak Partinin kendi milletvekillerinin partiden kopmasından korktuğunu göstermektedir. 2002 yılında yapılan ve Ak Partinin iktidar olduğu seçimlerde Ak Parti 41 ilde örgütlenmesini tamamlamamıştı. Ak Parti mecliste grubu bulunduğu için seçime girebildi ve 20 yıl boyunca  iktidar oldu. Ak Parti şimdi ise kendisinin faydalandığı bir demokratik hakkı ortadan kaldırıyor. Eğer 2002 yılında bu imkan olmasaydı Ak Parti seçimlere giremeyecekti. 
Sonuç olarak yapılan kanun teklifi toplumun ve demokrasimizin ihtiyaçları için değil Cumhur İttifakının ittifak sonrası ihtiyaçları için sunulmuştur."