ANTALYA MİLLETVEKİLİ AYKUT KAYA, OTEL REZERVASYONLARINDAKİ FARKLI FİYAT UYGULAMALARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU ANTALYA MİLLETVEKİLİ AYKUT KAYA, OTEL REZERVASYONLARINDAKİ FARKLI FİYAT UYGULAMALARINA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU


Alanya belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, bir önceki Adem Murat Yücel'in dönemine ait 2023 yılı faaliyet raporu okunması için prosödür gereği koltuğundan kalkarak Belediye Başkan vekili Murat Levent Koçak'a teslim etti. Koçak ise bir önceki döneme ait faaliyet raporu ile ilgili partilere söz verdi. CHP Grup sözcüsü Av. Haydar Uyar söz alarak raporla ilgili şunları söyledi.


Sayın başkanım, sayın meclis üyesi arkadaşlarım, değerli katılımcılar. Yaklaşık 10 yıllık görev süresinin ardından önceki yönetimin 2023 yılında yapmış olduğu yatırımlara ilişkin hazırlamış olduğu faaliyet raporuyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına söz almış bulunuyorum. 31 Mart 2024 günü yapılan seçimlerin ardından görev değişikliği nedeni ile yeni başkan ve meclisimizin ilk meclis toplantısına hoşgeldiniz. 

Bildiğiniz üzere yasal zorunluluk gereği, bir önceki yılın faaliyet raporu Nisan ayındaki toplantıda görüşülüp karara bağlanmak zorundadır. Seçimlerin yapıldığı tarih, mazbatamızı alana kadar geçen süre ve seçim sonuçlarının ilanını takip eden 5. Gün ilk meclis toplantımızı yapma zorunluluğumuzdan dolayı bugünkü toplantımızda faaliyet raporunu görüşüp karara bağlamak zorundayız. Ancak az önce ifade ettiğim sıkışıklıktan dolayı önceki belediye başkanı ve yönetiminin faaliyet raporunu ayrıntılı incelemeye yetecek sürede teslim alamadık.  


Burada geçmiş dönem belediye başkanı ile birlikte bu rapordaki faaliyetlerde ve icra organlarında yer alan meclis üyesi arkadaşlarımız da bulunmaktadır. Bu nedenle bilmenizi isteriz ki yaptığımız tüm eleştiri ve öneri siyasi olmaktan çok halkımıza sağlıklı, yaşanabilir, kaliteli, sürdürülebilir bir çevre ve şehir oluşturmaya katkı sunabilmek içindir.


Rapora baktığımızda ayrıntılı incelemeyi gerektiren rakamlar ve kalemlerle birlikte yaklaşık 320 sayfalık bir faaliyet raporu hazırlandığı görülmektedir. Gerek bu raporun hazırlanmasında, gerekse içinde anlatılan yatırımların gerçekleşmesinde emeği geçen herkese öncelikle sizin nezdinizde teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ancak, şehrimize baktığımızda çözümü kolay bir çok olumsuzluğun yıllardır devam ettiği halde hiçbir çözüme kavuşturulmadığı gibi rapora pek tabiki konulmadığı,  faaliyet raporlarında toz pembe anlatılan bir çok faaliyetin bundan daha önceki yıllarda bitirilme sözlerine rağmen halen inşaat halinde olduğu ve yapım süresini çoktan aştığı, bir çok yapının kullanım amacı düşünüldüğünde, yeterli araştırma ve tartışmaya açılmadan yapıldığı, bu nedenle maksimum fayda sağlama ilkesine uygun yapılmadığı görülmektedir. 


2022 yılında tamamlanıp taşınılacağı sözü verilen Cumhuriyet Mahallesinde yapımı devam eden yeni belediye binası 2024 yılı Nisan ayı itibari ile halen yapımı devam etmekte olup, her yıl faaliyet raporuna konulduğu gibi 2023 yılı faaliyet raporuna da konulmuştur. Ancak projenin başladığı tarih, söz verilen bitim tarihinin en az iki yıl önce olması ve süresinde bitirilememesi nedeni ile artan enflasyona bağlı maliyetler nedeni ile uğranılan maddi kayıp, yine şehrin ileride nüfus ve trafik olarak en kalabalık alanlarından birisi olacağı kesin olan  bir alana belediye binasının konuşlandırılmasındaki plansızlık tarafımızca dile getirilmek zorundadır. 

Cuma pazarına yapılan otopark ve kapalı Pazar yeri olarak kullanılacak yapı da tamamlanmadan gelişigüzel faaliyete açılmış özellikle yaz aylarında hava sirkülasyonunun zayıflığı, kış aylarında zemine su dolması gibi sorunlar ne yazık ki önceden planlanamamış, ön görülememiş olup, deneyimleyerek öğrenmemize neden olmuştur. Yine bu yapı da alt katlardaki otopark alanının 1 katı iptal edilmesine rağmen söz verilen tarihte tamamlanamamış, maliyet artışına neden olunmuştur. 

Yıllardır bekleyen 2022 yılı faaliyet raporuna eleştirilerimizde de belirttiğimiz Damlataş bölgesi 18. Madde uygulaması, Kargıcak’taki 18. Madde uygulamaları, çok daha uzun süredir bekleyen kangren haline gelmiş olan Kestel 3 no.lu bölge olarak bilinen İsa Küçülmez Caddesi’nin kuzeyindeki 18. Madde uygulaması ve hatta Sugözü Kütürüp 18. Madde uygulaması maalesef 2023 ve 2024 yılında da beklemeye devam ediyor. 

Alanya sanayi sitesinin Kestel’de planlanan yerine taşınacağı sözünün gidişata bakıldığında en erken 2 yıl daha gerçekleşmesinin mümkün olmadığı Ayrıca Cumhuriyet Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm sürecinin çok yavaş ilerlemesi, Alanya için milat olacağına inandığımız ve doğru olarak atılan adımlara destek vereceğimizi ifade ettiğimiz bu projenin de bir türlü neticelendirilememesi maalesef faaliyet raporunun eksileri olarak göze çarpıyor.

İnşaatın bu kadar yoğun olduğu Alanya’mızda kaçak ve ruhsatsız yapılaşmaların da yoğun olarak görülmesi maalesef ülkemizin acı bir gerçeği. Bu anlamda belediyemize çok fazla iş düşüyor. Ancak imarsız ve kaçak yapılaşma, ruhsata aykırı eklentiler, dükkânların önden, yandan, arkadan genişletilmesi, açık alanların işgal edilmesi gibi kaçak yapılaşmalar her yıl artarak devam ediyor.Bu durum kent disiplinin bozulması, imar disiplininin kalmaması, kent kimliğinin ve imajının her yıl bir önceki yıla nazaran gerilemesi sonucunu doğurmuştur. 
Zabıtalarımızın kendilerine verilen talimatlar doğrultusunda ellerinden geleni yaptıklarını biliyoruz. Ama Gerek 2023 yılı gerekse öncesinde kent imajı ve kalitesinden çok şeyler yitirdik. 

Sosyal, Kültürel ve sportif hizmetler konusuna gelince; sosyal hizmetler komisyonu vasıtasıyla yapılan yardımlar, komisyonun değerlendirme kriterlerinin objektifliği ve şeffaflığı, etüt merkezleri, kreş gibi faaliyetler gayet yerinde ve doğru yatırımlardı. Sportif faaliyetler açısından da Alanya genelinde gerek, ulusal, gerekse uluslararası arenada yapılan sportif etkinlikleri yeterli ve başarılı buluyoruz. Kültürel etkinlikler açısından ise ellerinde yeterli fiziki mekânlar olmamasına rağmen pek çok ilden daha kaliteli işler çıkaran çalışanlarımız kutluyor, belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Bununla birlikte kültür merkezi adı altında yapılan düğün salonlarının ihtiyaçları karşılayan kültür merkezleri görevi göremediğini belirmek isteriz. Ne yazık ki belediyemizin gerçek bir kültür merkezi yapımı konusunda yeterli ve etkin girişimde bulunmadığını bu anlamda başarısız bulduğumuzu da ifade etmek isteriz. Pek çok etkinlikte kapasitesi oldukça sınırlı Alanya Kültür Merkezi dışında alternatifi olmayan Alanya’ya 10 yıllık sürede çağdaş şehrin nüfus yoğunluğuna cevap verecek ve yeterli bir kültür merkezinin yapılamamış olması önceki yönetimin en büyük eksiklerinden biridir.

Yasal zorunluluk gereği bu gün arefe günü olmasına rağmen meclis toplantımızı gerçekleştirmek ve bu raporu tartışmak zorunda olduğumuzdan sözlerimi daha fazla uzun tutmak istemiyorum. Yarın bayram, herkesin ramazan bayramını en işten dileklerimle kutlar, bayramın şehrimize vatandaşlarımıza ve insanlık alemine barış ve huzur getirmesini temenni ederim. Sözlerime burada son verirken tüm meclis üyesi arkadaşlarıma sabırla dinledikleri için teşekkür ediyor, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına meclisi saygıyla selamlıyorum. Yukarıda izah etmeye çalıştığımız nedenlerle faaliyet raporuna ilişkin grup görüşümüz çekimser yönde olacaktır" dedi.