ALANYA siyasetinin kalbi yine Dim TV (dimtv.tv)’de attı. Alanya’nın sesi Dim TV (dimtv.tv) ekranlarında pazartesi günleri izleyicisiyle buluşan İğneli Fıçı’nın canlı yayın konuğu Alanya’nın efsane başkanı Hasan Sipahioğluoldu. Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Kurucu Genel Başkanı, Dim Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, duayen gazeteci Mehmet Ali Dim’in sorularını yanıtlayan Sipahioğlu, Alanya’nın dünü, bugünü ve geleceğine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Alanya’nın hali hazırda en önemli sorunlarının konuşulduğu programda Dim’in sorularını yanıtlayan Sipahioğlu çözüm önerilerini de yine Dim TV (dimtv.tv) ekranlarından aktardı. 
‘EN BÜYÜK ÜZÜNTÜM LİMAN BÖLGESİ’
Efsane başkan Sipahioğlu, yapmak isteyip de yapamadığı projelere ilişkin aktarımlarda bulunurken “Birçok şey vardır mutlaka. Söz verip de yapamadığımız bir şey yok ama vizyon olarak çok şey düşündük. Alanya’nın farkı olsun istedik, elimizden geleni de yaptık. Çor arzu ettiğim şeylerden biri, batıda yaptığımız tek şerit düzenlemesini Tosmur Kavşağı’na kadar devam ettirmekti. Yapmak istedik ama yapamadık, içimde o kaldı. Doğuda tek yön uygulaması çok daha uygun olacaktı. Bunlar yapılamaz şeyler değil. En büyük üzüntüm de şu andaki liman bölgesi, Kızıl Kule’nin olduğu bölgeyle ilgili arkadaşları ikna edemedim. Bütün gümrük sahasını yerin altına indirip, nefis bir İskele Meydanı yapmayı planlamıştım. Bu sisteme arkadaşları ikna edemedim. Şu an yapılan yapı o dönemin şartlarında onaylandı” ifadelerini kullandı. 
‘İSKELE ALANYA’NIN GÖZBEBEĞİ OLUR’
İskele bölgesini içerisine alan fakat vaktiyle bürokratik engeller dolayısıyla yapılamayan projelerin hala değerlendirilebileceğine dikkat çeken Sipahioğlu “Aslında zamanında burayla ilgili yapılmış olan bir plan var. Burası aslında yat limanı olarak düşünüldü. Devletin programına giren bir balıkçı barınağı da vardı. Şimdi balıkçılar hemen hemen yok oldu ama bu projenin teknik ve hukuki altyapısı hazır. Biraz önce bahsettiğimiz projeyle entegre edilirse, bu bölge Alanya’nın göz bebeği olur. Bunu şehrin projesi haline getirmek lazım. 2001’de Alanya Gelişim Projesi’ni yapmıştık. Orada şehrin anayasasını çizdik. Bu projenin içine büyükşehri de katarak ortak bir akıl yürütebiliriz” dedi. 
‘İŞ YERLERİ YAPMAK YERİNE OLAN DEĞERLENDİRİLMELİ’
Sipahioğlu kentin bir cazibe merkezi olabilmesi adına önerilerini sunarak “Belediye sarayının yıkılmama kararı var. Meclis kararına göre orası meydan. Kaymakamlık binasının korunması gerekiyor. Oraya güzel bir kent müzesi yapılabilir. Mevcut yönetimin yeni alternatif iş yerlerine değil, mevcut işyerlerinin faaliyetini artıracak projelere eğilmeli. Şehrin caddelerin albenisi olması lazım. Amerika bile düşünüyor ‘AVM’leri ne yapacağız’ diye? Önemli olan şehrin caddelerinin sosyal eğlence merkezi olması. Bunu yapmaya çalıştık, çok gayret de ettim ama her şey bir anda olmuyor. Rekabet için şehrin, caddelerin albenisi olması lazım. Ben merkezde AVM’ye izin vermedim biliyorsunuz” şeklinde konuştu.  
‘DEMAŞ ARAZİSİNE AVM YAPILMASI YANLIŞ OLUR’
Alanya’nın hali hazırda en çok tartışılan gündem maddelerinden biri olan DEMAŞ’a ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sipahioğlu, bölgenin AVM olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı. Sipahioğlu DEMAŞ’ın mevcut kullanımına yönelik aktarımlarda bulunarak “O proje sosyal bir projeydi, kendi insanımız içindi. Herkesin otele gidip de havuza girme imkanı yok. Herkes kullansın istedik. Fakat biz orada işletmeyi beceremedik. Başarılı olamadık. Sonrasında petrol istasyonunun bulunduğu yer projenin içine girdi. Yine burada ön tarafta beş yıldızlı bir turizm tesisi, arkada da yine halka açık bu hizmetleri devam ettiren bir alan yapılabilir. Yeni yapılacak bölümün altına konferans salonları konabilir. Mecliste tartışılan bir konu zaten, herhalde aklıselim bir karara imza atılacaktır” dedi. DEMAŞ arazisinin nasıl değerlendirilmesi gerektiği sorusuna ise “Ben şehir içinde AVM’ye karşıyım, dünya artık AVM’leri bırakıyor. Alanya’nın yeni işyerlerine bence ihtiyacı yok” cevabını verdi. 
ALANYA’NIN NEFES ALACAK ALANA İHTİYACI VAR 
Karayolları’nın bulunduğu alanın nasıl değerlendirileceği Alanya’nın hali hazırda en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sipahioğlu Alanya’nın nefes alacak alanlara ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek “Orada biraz daha insana ve doğaya uygun düzenleme yapılabilir. Karayolları’nın alanıyla ilgili Menderes Türel’in millet bahçesi sözü vardı, Muhittin Böcek de buna sıcak bakacaktır diye düşünüyorum. Bu alanı halka kazandırmakta fayda var” şeklinde konuştu. 
‘SORUMLULUK ALDIYSANIZ YAPACAKSINIZ’
Belediye başkanlığı döneminde Alanya’nın altyapı sorununu büyük oranda çözen Sipahioğlu, yapılanların sorumluluğa tabi olup övünülecek şeyler olmadığını vurguladı ve “Altyapıda yaptığımız çalışmalar övünülecek konular değil, bir sorumluluk aldıysanız altyapının önemini kabullenip yapacaksınız. Üstyapı sadece park, bahçe yapmak değil, şehrin sosyal ve ekonomik değerini artırmanız lazım. Biz bütçemize uygun çalışmalar yaptık, doğrusunu da yaptık” dedi. 
‘PROJEYİ YAPTIK, BEDELİNİ DE ÖDEDİK’ 
Kleopatra plajına verdiği önemi Keykubat’a vermediğine ilişkin iddiaları da yanıtlayan Sipahioğlu “Biz dört otelci bir araya geldik, projeyi yaptık, bedelini de biz ödedik. Olması gereken de buydu” dedi. 
‘İL OLMAK İÇİN 2 DEFA DİREKTEN DÖNDÜK’
Alanya’nın kanayan yarası ‘İl’ olma gündemine ilişkin dünden bugünü değerlendiren Sipahioğlu “İl olma konusunda biz iki defa direkten döndük. Bir, rahmetli Turgut Özal televizyonda Alanya’nın il olması gerektiğiyle ilgili bir açıklamada bulunmuştu.  Vali geldi, herkes de heyecanla gitti, il olacağız diye. Erol Tezcan da bizi gaza getirdi. O otobüslere binip, Ankara’ya gitseydik il olabilirdik. Bir de Ahmet Altıparmak vardı, o  ‘Fethiye ile Alanya’nın dosyasını hazırladık, beyefendiye teslim ettik’ dedi. Atilla Koç vardı, bana göre gelmiş geçmiş en başarılı turizm bakanlarından biriydi. O da tam tekneye binerken ‘Hadi hayırlı olsun bakalım, il de oluyorsunuz’ diye bir laf kaçırdı ağzından. Sizler de o heyecanla o haberi patlattınız. Ama ondan sonra bizim il olma işimiz yattı” ifadelerini kullandı. 
‘BİZ GÖZDEN AKILLI BİR TOPLUMUZ’
Sipahioğlu, şehirde disiplinin kaybolduğuna ilişkin tartışmaları da yorumlayarak “Belediyecilikte zor olan yöneticilik yapmak, kolay olan ise idarecilik yapmak. O dönemde bizim mutlaka vatandaşın içine sinmeyen uygulamalarımız oldu ki bu sisteme hapsolduk dediler. Ama biz orada şu ikinci adımı atamadık, dükkanın bir vitrin düzenlemesiyle de iyi bir çığırtkan olabileceğini anlatamadık. Şu anda geç değil, esnaf odaları, ticaret odaları, belediye bu konuda örnek çalışmalar yapabilir. Biz gözlem akıllı bir toplumuz, görürsek kabullenmemiz daha kolay. Alanya’yı da sadece merkez olarak görmemek lazım, bir tarafı Demirtaş, bir tarafı Okurcalar. Oraların da kendilerine göre özgün yerleri var. Konaklı’da kırsala hizmet eden esnafa bunu yaparsanız yine aynı tepkiler çoğalır. Her bölgenin kendi koşullarına göre bir düzen getirilmeli” dedi. 
‘GEREKİRSE ÖRNEKLER OLUŞTURULMALI’
Yerel yönetimlerin, oda ve sivil toplum örgütlerinin büyük sorumlulukları olduğuna dikkat çeken Sipahioğlu, kentin kimliği için örnekleme çalışmaları yapılması gerektiğini ifade etti. Sipahioğlu “Bir yerel markalar, bir de genel markalar var. Diğer yandan da imitasyon malzemelerin de ticarette önemli yeri var. Burada yapılması gereken esnafımıza sunumla ilgili örneklemeler yapılarak gösterilmesi. Bu konuda ticaret odasının ve esnaf odalarının çok büyük bir sorumluluğu var. Ha keza belediyenin de var. Gerekirse her mahallede örnekleme çalışmaları yapılacak. Şehrin bir kimliği olmalı. Park ve bahçelerde, peyzajda kullanacağınız malzemeler sizin kimliğinizdir. Diktiğiniz, ektiğiniz ağaçlar, işyerlerindeki vitrinler, kaldırımlarda kullanılan taşlar sizin kimliğinizdir. Bu işin en büyük ayağı, eğitim. Ama biz eğitimi anlatarak değil, göstererek vereceğiz. İnşallah bir başlangıç olur, esnafla, yerel yönetimle, yöneticilerle bu örnekleme çalışması yapılır” şeklinde konuştu. 
‘BİNA YAPMAKTANSA YAZILIM YAPILMALI’
Sipahioğlu yeni yapılan belediye binasına ilişkin eleştirilerini sundu. Teknolojik gelişmelere dikkat çeken Sipahioğlu belediyeciliğin artık yazılımlarla cep telefonlarına aktarılması gerektiğini ifade ederek “Daha önce Adem başkana nelerin yanlış olduğunu söylediğim için rahatlıkla anlatabilirim. Bence yeni bir belediye binası yapmaktansa, iyi bir yazılım yapıp, belediyeciliği cep telefonuna getirmeliyiz. Artık bu ülkenin birbiriyle yarışarak kaybedecek zamanı yok. Yapılacak olan muhtarlık ofislerine yetkilendirilmiş Büyükşehir ve Alanya Belediyesi’ne mensup personeller konulacak. Halkla birebir çalışılacak. Gelişmiş makinelerle insanlar bulunduğu en yakın ortamda belediyecilik ve kamu hizmetlerini alabilecek. Yazılımları geliştirip, yerelleştirilebilirse, belediye de mütevazi yapılarda bulunmaya devam edebilir” dedi. 
‘ALANYA HEDEFİNE KİLİTLENMELİ’
Alanya’nın önceliklerinin belirlenerek, bütün dinamikleriyle hedefe kilitlenmesi gerektiğine vurgu yapan Sipahioğlu “Şimdi bu konuda sizler öncülük yapın. Alanya’nın beş maddelik öncelik sıralaması çıkarılmalı. Bunu bütün partiler bir araya gelerek yapmalı. Hedefe kilitlenmemiz gerekiyor. Bizim artık sadece Alanya’ya odaklanıp, iki yıl hedef için çalışmamız gerekiyor. Bunun çocuklarımız, torunlarımız için yapılması lazım” ifadelerini kullandı. 
‘İSTANBUL SEÇİMLERİ ÇOK UZADI’
Sipahioğlu ülke gündemine oturan İstanbul seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak “Keşke bu karar alınacaksa ilk haftada alınsaydı. Bu süreç çok uzadı. Biz de aynı süreci yaşadık, keşke sayılsaydı tekrar diye içimizde uhde kaldı. Adalet duygusu açısından belki bu sayımların gerekliliği olabilir. Ama Alanya’nın gündemi İstanbul olmamalı. Herkes fikrini tabii ki söylesin” dedi.