Büyükşehir yasası ile birlikte Antalya’da belde ve köyden mahalleye dönen yerleşim yerlerinden 'kırsal alan' ilan edilenler vergi muafiyeti elde ederken Gündoğmuş ise kırsalda olmasına rağmen bu haktan mahrum bırakıldı.
TBMM’de 2012’de çıkan büyükşehir yasasının ardından daha köyler mahalleye dönüştürülmüştü. Bu dönüşümün ardından köylerde toplanacak vergi konusu gündeme gelmesi ile birlikte “köy” statüsünden “mahalle” konumuna geçen yerleşim yerleri 2022 sonuna kadar emlak vergisinden muaf tutulmuştu. Vergi muafiyetinin sürmesi için Antalya’da Akseki ve İbradı’nın bir kısmının ‘kırsal’ olarak kalması için meclis daha önce karar alırken Gündoğmuş’un konumu kırsala daha yakın olmasına rağmen aynı muafiyetten yararlanamadı. Muafiyet dışı kalan ilçede ise halk her yıl kademeli olarak artacak vergiyi düşünüyor. 
BAŞKASINA VAR GÜNDOĞMUŞ’A YOK
Bilindiği gibi 2012’de yapılan yasa düzenlemesi sonrasında 2014 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile Antalya’da da 74 belde belediyesi ve 538 köy, mahalleye dönmüştü. Köyler, tüzel kişiliklerini kaybetmiş ve ortak kullanım alanları elden çıkmıştı. Tepkiler üzerinde 2020’de Resmi Gazetede yayımlanan Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun’la mahalleye dönüştürülen köy ve beldelere belirli şartları sağlamak ve başvuru yapmak koşuluyla tekrar kırsal mahalle olma hakkı getirilmişti. O hakkı elde eden mahalleleri vergiden muaf olurken Gündoğmuş’un mahalleri ise kısıtlı imkanlarla yaşamlarını sürdürmesine rağmen aynı hakkı elde edemedi.
UYUŞMAZLIĞIN CEZASINI HALK ÇEKİYOR
Halkın vergiye mecbur kalmasının sebebinin Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özeren’in büyükşehir meclisinde Muhittin Böcek yaşadığı kısır çekişmenin cezasının halkın çekiyor. Özeren’in ise muhtarları arayıp vatandaşın vergilerini ödemeleri için beyanda bulunmalarını istediği iddia edildi.