banner113

ALANYA'DA SALATALIKTA KRİZ KAPIDA, BAŞKAN YÜCEL DEVREYE GİRDİ!

banner106

Üreticiden 2 TL’ye alınan salatalığın pazarda 15 TL’ye, zincir markette 20 TL’ye satıldığını açıklayan Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Bu rakam kabul edilmez. Bazı üreticiler ürünlerine gübre vermeyi bıraktı. Başvurduğumuz Başkan Yücel ürünü üreticiden alarak tüketici, ihtiyaç sahipleri, depremzede misafirlere ulaştırmak noktasında bütün gayreti göstereceğini söyledi” dedi.

ALANYA'DA SALATALIKTA KRİZ KAPIDA, BAŞKAN YÜCEL DEVREYE GİRDİ!
26 Nisan 2023 Çarşamba 09:10

banner108
banner238

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, salatalığın 2 TL’den satılması nedeniyle üretim maliyetini karşılamadığını söyledi. Göktepe, “Üreticiler çok ciddi bir emek veriyor. Yaz ayları da yoğun şekilde hissedildiği için üreticiler çok zorluk yaşayarak üretim yapıyor. Komisyoncular, hal dernek başkanları ve üreticilerle görüştük. 2 TL üzerinden salatalığın maliyetlerini çıkarması imkansız. Ardından pazara gidip fiyatları kontrol ettiğimizde 10-15 TL arasında olduğunu gördük. Ardından zincir marketlere gittik. Zincir marketlerde salatalık 19.90-20 TL. Ne bizim üreticimizden çıkan ne salatalıkla ilgisi var ne de hale gelen ve pazara çıkmayı bekleyen salatalıkla ilgisi var. Hatta pazarda tüketiciye ulaştırılan salatalıkla da hiçbir ilgisi yok. Bunları tüketiciler yerinde görebilir” dedi. 
“2 TL RAKAM KABUL EDİLMEZ BİR RAKAM”
Üreticinin ürettiği ve markette satılan salatalık arasında bin katı fiyat farkının bulunmasının üzüntü verici olduğunu ifade eden Göktepe, “İnsan üretici ve tüketici olarak üzülüyor. Bu noktada devlet büyüklerimize, yetkili birimlere denetim yapılması için ricada bulunuyoruz. Üreticinin emeğinin hakkının yenmesini kabul edemeyiz. Fiyatın bu kadar düşmesini şuna yoruyoruz. Halde komisyoncu arkadaşlardan pazarda talep noktasına geldiğimizde burada miktar tonaj olarak değişmiyor. Hatta yaz aylarına girdiğimiz için düşebiliyor. Nisan ayının başında bir seradan 1 ton ürün çıkıyorsa, bugün 4 ton ürün çıkıyor. Ürün fazlalığından dolayı arz-talep dengesiyle bu düşüyor. 2 TL kabul edilmez bir rakam. Komisyoncular ve hal dernek başkanları da ‘Üreticiler için elimizden geleni yapıyoruz. Salatalığın depoda kalmaması ve ileride çöpe dökülmemesi için elimizden geleni yapacağız. Yeter ki fiyat biraz artsın” diye konuştu.  
“BAŞKAN YÜCEL GAYRET GÖSTERECEĞİNİ SÖYLEDİ”
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ile görüştüklerini açıklayan Göktepe, “Önceki dönemlerde üreticinin kabul edemeyeceği şekilde ve tüketiciye de arada marj farkıyla ulaşırken, yine müracaat ettiğimizde gerekeni yaptı. Üreticinin o anda tatmin olabileceği fiyatla ürünlerine talip oldu ve tüketicilerimize de ücretsiz dağıttı. Bunu her zaman yerel yönetim yapacak değil ancak biz yine müracaat ettik. Başkan Yücel de ürünü üreticiden alarak buradaki tüketici, ihtiyaç sahipleri, depremzede misafirlere ulaştırmak noktasında bütün gayreti göstereceğini söyledi. Komisyoncu ve hal dernekleri başkanları da bu konuda yardımcı olabileceğini ifade etti. Bazı üreticilerin şu an ürünlerine gübre ve bitki besleme ürünlerini vermediklerini aktaran Göktepe, “Bu durum düzelmezse, yakında yayla kesimlerinde de salatalık üretilecek. O sürece kadar 6-7 TL’nin altında ürün satıldığında üretici zarar edecek. Bu süreçte Başkan Yücel’e hassas davrandığı ve üreticinin yanında olduğu için, hal dernek başkanlarına teşekkür ediyorum. Yerel noktada devletin denetim mekanizmalarının devreye girmesi ve mutlaka aradaki yüzde binlik farkın olmaması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.