banner113

Koronavirüs sonrası turizmde hangi değişiklikler yaşanacak?

banner106

DoubleTree by Hilton Van Genel Müdürü Rıdvan Ensari, koronavirüs krizi sonları turizm sektörünü nelerin beklediğini yazdı. Sektörde yaşanması muhtemele dönüşüme ilişkin ipuçları veren Ensari, sektörde oluşacak yeni standartlara adaptasyonun kolay olmayacağını belirtiyor.

Koronavirüs sonrası turizmde hangi değişiklikler yaşanacak?
02 Nisan 2020 Perşembe 10:55

banner108
banner238

Rıdvan Ensari'nin ''Turizmde dönüşüm nasıl olacak'' başlıklı yazısı şöyle:

''Malum şu aralar evde kaldığımız için vakit çok, korana sonrası sektörü neler bekliyor diye düşünmek başlıca uğraşım...

Bu işler birkaç yıl daha (fasılalı olarak) sürecek gibi görünüyor bu nedenle ulaşımdan başlayarak konaklama ve turizm endüstrisi belli ki çok zorlanacak.

Kriz yönetiminde mahir olan yöneticileri bile zorlayacak yeni bir süreç başladı.

Tüketici alışkanlıklarını kökünden sarsacak bu travma sonrası ne tür radikal kararlar alınacağını meçhul.

Ulaşımın kesintisiz, hızlı ve ucuz olması çok önemliydi. Devasa havaalanları, değeri milyar dolarlarla ölçülen havayolu firmaları nasıl ayakta kalacak belli değil. Kurtarma paketleri ne kadar işe yarayacak bilen yok.

Bu krizde oluşan maliyetlerin gelecek yıllara taşınmasının etkilerini hesap etmek ayrı bir dert. Bizdeki konaklama endüstrisi malum, aşırı derecede kredi ile hormonlu büyüdü. Öz kaynak falan hak getire...

Şişirilmiş bilançolar, tonlarca tapu bir sürü gerekli/gereksiz teminat, liyakatten uzak yöneticiler, her krizde ilk feda edilen, küstürülmüş, kırgın çalışanlar, kırılgan tedarikçi zinciri...

Acentelerin ön finasmanı (kağıt/çek !!) ile güç bela ayakta kalan irili ufaklı işletmeler, gayrı safi hasılaya, ekonomiye, istihdama, üretime olan katkısı (2019 yılı yaklaşık 40 milyar dolar) hep göz ardı edilmiş bu sektöre devlet katkısı beklemek “Gotod”yu beklemek gibi.

Toplanamayan vergileri, durma noktasına gelen ticareti ve kıt kaynakları düşününce kötümser olmanız için yeterli sebep var.

İşin bir de işletme yönü var; Açık büfelerin varlıkları zaten bir derttii

Şimdi beş yüz kişinin elinin değdiği bir maşayla kim makarna alacak?

Hijyen sanitasyon vs hak getire. Üç yüz beş yüz kişinin aynı anda yüzdüğü havuzlar falan.. unutun bunları. Aksi takdirde reklamasyonlardan canınız çıkacak.!

Odadaki çarşaf havlu vs. hepsine yeni standartlar gelecek. 'Odayı her check-out’dan sonra dezenfekte ediyoruz' demeniz de yeterli kabul edilmeyecek, çünkü her dezenfekte işlemi sonrası standart gereği odayı 24 saat kullanmayacaksınız (havalandırma yapılacak vs.).

Bu konuda (hijyen) nanoteknoloji çok öne çıkacak.

Check-in /Check-out işlemleri bile değişecek temassız işler ön plana çıkacak, mobil yazılımlar havada uçacak...

Bütçede hesap edilen dolulukları değiştirin. Küresel oyuncuların (büyük tur şirketleri) kontratları eskisi gibi kolay olmayacak.

Aksiyonlar /EB’ler falan yetmeyecek. Bu da şu anlama geliyor: Küresel markaların dünyadaki/ülkemizdeki yayılım hızı daha da artacak. (Yüz yıla yakın tecrübe ve birikim..)

Sezona bağlı yoğun tempoyla çalışan sektör çalışanlarına bu alışkanlıkları kazandırmak epey zaman alacak. Hijyen ve sanitasyon konusunda sertifikalar (gerçek tabi ki...) bir müddet yıldızlı diplomaların önüne geçecek. Bu tür belgelendirme yapabilen ciddi firmalara kriz yok, maç yeni başlıyor..

Kişiye özel hizmet yapan nitelikli işletmeler daha da ön plana çıkacak.

Tabi kişiye özel servis yapabilecek personeli bulabilirsek. Bu krizden de karlı çıkacakları kestirmek zor değil, eğitim şart.

Zaten dönüşümün bir parçası olan markaların gücü katlanacak ya da radikal kararlar alarak olması gerektiği şekilde dönüşüm geçirenler ayakta kalacak. Hijyen danışmanlarınız vazgeçilmeziniz olacak...'' (turizmgüncel)

banner109
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.