banner113

Alanya merkezdeki büfeler 6 yıl sahipsiz kaldı

banner106

2014 yılındaki yerel seçimlerle birlikte Alanya’nın merkez dışında kalan sahil büfelerinin yönetimi Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne geçmişti. Menderes Türel’in inadı büfelerin 6 yıl boyunca sahipsiz kalmasına sebep oldu.

Alanya merkezdeki büfeler 6 yıl sahipsiz kaldı
10 Ağustos 2020 Pazartesi 08:35

banner108
banner238
2014 yılı itibari ile hayatımıza giren Büyükşehir Yasası birçok karışıklığı beraberinde getirmişti. Kapanan belde belediyeleri sınırları içerisinde yer alan sahip büfeleri de doğrudan büyükşehir belediyesinin kontrolüne geçmişti. Bu sürece kadar Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) tarafından sorunsuz şekilde işletilen sahil büfeleri 2014 yılından sonra büyük bir karmaşanın içerisine girdi.  
TÜREL SÖZ VERMİŞTİ AMA
Dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, sahil büfelerini Alanyaspor’a 1.5 milyon TL bağış yapması durumunda ALTİD’e vereceğini, sistemin eskisi gibi devam edeceğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından otelciler ilk olarak Alanyaspor’a yaklaşık 1 milyon TL civarında ödeme yaptı ve Menderes Türel’den randevu istedi. İddiaya göre Menderes Türel bir türlü randevu tarihi vermedi. Bir süre sonra Alanyaspor’un da büfelere talip olduğu ve Menderes Türel ile görüşme yapıldığı öğrenildi. Ancak dönemin belediye başkanı Menderes Türel, büfeleri ne Alanyaspor’a ne de ALTİD’e verdi. Belediye tarafından kendisinin ihale edeceğini duyurdu. 
İHALELER SONUÇSUZ KALDI
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Antalya’da yapılan ihalede turizm işletmelerine karşı şahıslar da ihalelere giriş yaparak yüksek fiyatlar verdi. Yüksek fiyat veren işletmecilerin bazıları hükümlülüklerini yerine getirmeyince çok sayıda büfenin ihalesi iptal oldu ve bir daha ihale yapılmadı. 
BÜFELER 6 YILDIR SAHİPSİZ
Alanya Belediyesi tarafından ALTİD’e kiralanan Oba Çayı’ndan Dinek’e kadar olan kesimde yer alan yaklaşık 40 büfe dışında kalan büfelerin tamamı ecrimisil olarak işletilmeye başlandı. Bu süreçte büfelere yeni büfeler eklendi, bir karmaşa daha oluştu. Büfeler sahipsiz kalınca eğlence mekanı gibi hizmet vermeye başlayan da oldu, kriterlere uymayanlar da. Sık sık gündeme gelen plaj büfelerinin eğlence mekanı gibi kullanıldığı ifadelerin temeli aslında büfelerin sahipsiz kalmasından ortaya çıktı. Hatta bazı büfeler duşları dahi ücretli hale getirerek bar tabelası dahi astılar. 
TÜREL’İN PİŞMANLIĞI
Son seçim öncesinde Alanya’da turizmciler ile bir araya gelen Menderes Türel’in, pişmanlığını turizmcilere anlattığı ifade edildi. Toplantıda turizmcilere seslenen Türel’in, “En büyük hatam büfeleri ALTİD’den almaktı. Sistem tamamıyla bozuldu. Seçilirsem büfeleri ALTİD’e geri vereceğim.” dediği öne sürüldü. 
ALANYA BELEDİYESİ SORUNU ÇÖZÜYOR
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, şikayetlerin artması üzerine merkez dışında kalan büfelerin sahipsiz kalması nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden sahillerin kontrolünü istedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in olumlu bakması sonrası Alanya’nın sahil bandındaki tüm büfelerin kontrolü Alanya Belediyesi’ne geçti ve Başkan Yücel hemen düğmeye bastı. 
GENİŞ ÇAPLI ÇALIŞMA YAPILDI
Havadan ve karadan ALTİD’in de desteği ile çalışma yapan Alanya Belediyesi, 91 büfe yeri tespit etti. Bu sezon için yapılması planlanan proje pandemi nedeniyle gecikmeye uğradı. Özellikle Mahmutlar, Tosmur ve Oba’da büfe sayısının yasal kurallar çerçevesine çekilmesi kararlaştırıldı. 
EYLÜL AYINDA TEBLİGATLAR GÖNDERİLECEK
Alanya Belediyesi 2021 turizm sezonu öncesinde Eylül ayında büfe işletmecilerine tebligatları göndererek büfeleri boşaltmalarını isteyecek. Ardından yasal çerçevede hazırlanacak proje ile yapılacak büfelerin işletmesi ise merkez büfelerde olduğu gibi ALTİD’e verilecek. 
ALTİD BÜFELERİ GÜVENLİ
ALTİD, sahillerdeki büfelerin can kurtaran, güvelik, su gibi giderlerini karşılayarak bölgede bütünlük oluşmasını sağlıyor. Büfelerin tek bir düzen içerisinde olması müşterilerin şikayetlerinde dahi muhatap kurum bulmasını sağlıyor.
Burak Gül-Gerçek Alanya Gazetesi

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.