banner113

Alanyalı turizmciler "Bizi öldürmeyin!

banner106

Vakaların da yükselmesi ile neredeyse bitme noktasına gelen sektör için Alanya'da turizmciler devlete ' Bizi öldürmeyin' çağrısında bulundu.

Alanyalı turizmciler "Bizi öldürmeyin!
15 Nisan 2021 Perşembe 09:41

banner108
banner238

Konaklı Turistik İşletmeciler Derneği (KONTİD) Başkanı Ali Orkan, ''Tesislerimizin birçoğu 20 Nisan'dan sonra açılma tarihleri koymuşlardı. Ancak maalesef ötelemek durumunda kalacaklar. Bazı açık olan tesisler dahi doluluklarının % 5'lere- % 10'lara düşmesinden dolayı kapatma kararı almayı düşünmekteler. Şu anda kendi tesisimiz açık olarak seyrediyoruz ancak doluluğumuz %15'ler düzeyinde. 
NEREDEYSE TAMAMI ASKIYA ALINDI
Maalesef bölge genelinde işe davet edilen birçok personele tekrar işe gelmemeleri yönünde ötelemeler yapıldı. Kısa çalışma ödeneği ve ücret desteği gibi uygulamalarında olmaması hasebiyle turizm çalışanları, emekçileri maalesef oldukça zor günler geçirecekler gibi gözüküyor. Açılacak olan tesislerin de hemen hemen hepsi tekrardan askıya alındı.Nisan sonu itibarı ile açılma hedefi koyan tesisler an itibariyle %50'si ötelenmiş durumdalar. Bu ay sonuna kadar sarkacak gibi gözüküyor. Konaklı bölgesindeki 60 tesisi için bakarsak en az 25- 30 tanesi ötelenmiş gibi gözüküyor'' dedi.
TAM DA AÇILMAK ÜZEREYDİ
Kleopatra Otelciler Birliği Başkanı Servet Şakiroğlu ise bu kararın ardından turizm camiasının oldukça zor bir sürecin içine girmesinden dolayı üzgün olduğunu belirtti. Şakiroğlu, " Turizm tam açılmak üzere iken böyle bir erteleme kararının olmasıyla turizm çalışanları ve otelciler bu olaydan çok etkilendi, turizm camiası etkilendi. Kovid dolayısıyla oteller sezon için tedbrilerini, gerekli güvenlik önlemlerini almışlardı. Oteller sertifikayı almak için uğraştı. Gerekenleri yerine getirmeye çalıştı. Fakat bu şekilde uğraş verirken kovidin arttığı gerekçesiyle turizmin iptal edilmesi bizleri fazlasıyla üzdü" dedi.  
'KAYBETMEK İSTEMİYORSAK DESTEK OLMALIYIZ'
'Bu sektörde çalışan bir sürü insan evlerinden, barklarından, başka şehirlerden buraya geldiler, işe başladılar' diyen Şakiroğlu,  '' İşe başladıktan bir-iki gün sonra  iptal yazısı gelince mecburen personel açıkta kaldı. Oteller de mecburen kapanmak zorunda kaldı. Bu kişiler zor durumdalar. Personelleri kaybetmek istemiyorsak, ileride tekrar gelip bu sektörde çalışmalarını istiyorsak bu kişilere destek olmamız gerekiyor. Hem çalışanlara, hem de turizm sektörüne yardımcı olmamız lazım. Bizim işletmemizde aşağı yukarı 45 çalışanımız vardı. Bunlardan 35-40'ı işsiz kaldı. Bunlar büyük rakamlar. Büyük ölçekli otellerde daha da fazla rakamlar var'' dedi.
'NE YİYİP NE İÇECEKLER?'
Şakiroğlu Kısa çalışma ödeneğinin uzatılması gerektiğini belirterek,''En az Haziran veya turizmin açılışına kadar kısa çalışma ödeneğinin ödenmesi gerekir.Personeller yerlerinden, yurtlarından çıkıp geldiler. Oteller de kapanınca bu adamlar ne yiyip ne içecek? Aynı zamanda otellerde bir sürü resmin altına girdi. Tadilat yaptılar, temizlik yaptılar, sertifikayı almak için yapılması gerekenleri yerine getirdiler. Onlara da bir sürü para gidiyor, kolay değil. Devletin bize en kısa yoldan hem çalışanlara hem iş yerlerine destek vermesi lazım.Bedelsiz ödeme yapmaları lazım. Sonuçta kredileri de nereye kadar ödeyeceğiz'' diyerek turizmcinin adeta isyan bayraklarını çekme noktasında olduğunu belirtti.
Özlem Kaygusuz-Alanya Postası

 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.