banner113

Alanya belediyesinden muzcuların yanında projesi!

banner106

Alanya belediyesi destekli Muz Atıkları Geri Dönüşüm Tesisi tanıtım toplantısı faaliyete geçti 

Alanya belediyesinden muzcuların yanında projesi!
19 Kasım 2019 Salı 23:23

banner108
banner238

olarak kürsüye davet edilen Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Akademisyeni Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı, kullanılan mevcut tarım yöntemlerinin doğanın bağışıklık sistemine zarar verdiğini söyledi. 

Çakmakçı, "18 farklı ülkede yapılan bir araştırma sonucu insanlık, mevcut kaynakların 3'te 2'sini tüketiyor. Yeraltı suları giderek kirleniyor, kanser vakaları artıyor ve bu kirlilik insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Dünya çapında ısınmayla karşı karşıyayız.  Mevcut sistemin error verdi ve bu kaçınılmaz sondan en çok insanlık etkiledi" dedi. Bu toprakların mevcut nesle ait olmadığını, geleceğe miras kalacağına dikkat çeken Çakmakçı, "Bu topraklar insanın aç gözlülüğünü doyuramıyor. Aklımızı başımıza toplamak zorundayız" diye konuştu. 

Kürsüye davet edilen Biyoloji Uzmanı Mehmet Ali Özgür, gübre ve ilaçlamada kullanılan kimsayal maddeleri kürsüde tanıttı. Yapılan kimyasal müdahalelerin tarımı kötü etkilediğini belirten Özgür, " Topraklarımızı bilerek veya bilmeyerek bu noktaya biz getirdik. Toprakların tahribatından geri dönüş ise doğal yöntemlerdir” dedi. 

Alanya Belediyesi proje ortağı BMUSA Firma sahibi Fatih Akdağ, bölgede bir Alanya markası yaratma hedefiyle muz lifini harekete geçirmeyi amaçladıklarını söyledi.  Akdağ, "Ürünleri lif, posa ve sıvı olarak ayrıştırıyoruz. Ürün çeşitliliği ilerleyen süreçte artacak. Muz Alanya için bir değer. Sıfır atık şiarıyla muz atıklarını tarıma kazandıracağız. Çiftçinin yükünü azaltmak adına hedefimiz çiftçiye doğrudan ulaşabilmek. Üretilen ürünler hem toprağa, hem de çiftçiye ilaç olacak" dedi.

Kürsüye son olarak davet edilen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise Alanya'nın marka değeri ve tarım sektörünün geleceği olduğunun altını çizerek,  “Her yıl çöpe giden muzun bitki gövdesinin, üretilen ürünlerle birlikte ekonomiye kazandırılıyor. Çiftçimiz bitki gövdesini getirecek, gübresini alıp götürecek" diye konuştu.

banner109
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.