banner113

Hayal kırıklığı yaratan düzenlemeyle ilgili TÜRSAB’dan ilk açıklama

banner106

Seyahat acentesi belgesinin devredilmesine olanak tanıyan yasa tasarısı, beklentileri karşılamadı.

Hayal kırıklığı yaratan düzenlemeyle ilgili TÜRSAB’dan ilk açıklama
09 Nisan 2020 Perşembe 10:39

banner108
banner238

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın seyahat acentesi belgelerinin devrine olanak tanıyan düzenlemesi ile ilgili TurizmGüncel’e açıklamalarda bulunan TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı Avukat İlker Ünsever, bu haliyle düzenlemenin acentelerin işine yaramadığı gibi TÜRSAB’ı da güç durumda bıraktığını ifade etti.

''Anayasa gereği olan bir hak''

Taslak metinde seyahat acentelerinin unvanının devrine izin verilmediğine dikkat çeken Ünsever, ‘’Seyahat acentalarının birer ticari işletme olmaları dolayısıyla devredilebilmeleri, tüm malvarlığı haklarında olduğu gibi sahibinin tasarrufuna tabi olmaları Anayasa gereği olan bir haktır.’’ ifadelerini kullandı.
HUKUKİ AÇIDAN BİR ÇOK HATA BARINDIYOR
Teklifteki düzenleme hukuki açıdan birçok hata içerdiğini belirten Ünsever, konunun ‘belge devri’ ile sınırlandırıldığını belirterek, ‘’Bakanlık, belge sahibinin ismini değiştirmekle birlikte belgede yer alan seyahat acentası işletme adının (unvanının) devre konu olmayacağını, devir edilen belgede yer alan unvanın hatta bu unvanla benzerlik ve çağrışım içeren unvanların devir alan ve devreden dahil olmak üzere herhangi bir seyahat acentası tarafından devir sonrasında da 10 yıl süreyle kullanılamayacağını hükme bağlamak istemektedir.’’ değerledirmesinde bulundu.
BU DURUMDA ACENTENİN DEĞERİ, BELGE DEĞERİ KADAR OLUR
Bu düzenleme ile devir eden seyahat acentasının devrinden söz edilemeyeceğini söyleyen TÜRSAB Hukuk Başdanışmanı, ‘’Seyahat acentasının değerini oluşturan; itibarı, geçmişi, sahip olduğu envanter ve hatta sözleşmeler olmaksızın belgede yer alan ‘sahip ismi’ değişecektir. Bu durumda seyahat acentasının değeri en çok yeni kuruluştaki kayıt ücreti kadar olabilir. Seyahat acentası kurmak isteyenler kuruluş işlemleri yerine devir ile seyahat acentası kurmuş olacak ancak, yeni kuruluş statüsünde olmadığı için TÜRSAB’a kayıt ücreti ödemeyecektir. TÜRSAB, neredeyse yegâne geliri olan yeni üye kayıt ücretinden mahrum olmakla işlevsiz hale getirilmiş olacaktır.’’ dedi.
"O ZAMAN SORMAK GEREKMEZ Mİ?"
Kendilerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na TÜRSAB kayıt ücretinin 300 bin liraya çıkarılması, acentelerin 2020 yılında birlik aidatından muaf tutulması, acentelerin üye kayıt aidatı tutarında teminat göstererek kredi alabilmesi ve devir işlemlerinde TÜRSAB’ın 4’te bir oranında pay alması maddelerinin bulunduğunu hatırlatan İlker Ünsever, yapmak istediğimiz değişiklikle ‘Seyahat acentası işletmesi varlık olarak kredi teminatı sayılması’ ve ‘Seyahat acentası değerine olarak tasarrufa konu olabilmesi’ amaçlanmıştı. ‘’O zaman sormak gerekmez mi; Neden yeni acenta kurmak yerine devir alınsın? Mevcut acentanın unvanını, adresini, sözleşmelerini, itibarını devralamıyorsa devirle elde edilecek menfaat nedir? TÜRSAB kayıt ücreti arttırılmadan seyahat acentalarının bu koşullarda değeri ne olabilir? Seyahat Acentası İşletme Belgesi kredilerde nasıl teminat olur?’’ sorularını sordu.
 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.