banner113

Oruca zarar vermeden dişler fırçalanabilir mi?

banner106

Ramazan ayı başlarken, ağız ve diş sağlığı da gündeme gelen önemli konular arasındaki yerini alıyor..

Oruca zarar vermeden dişler fırçalanabilir mi?
27 Mayıs 2017 Cumartesi 11:53

banner108
banner238
Prof. Dr. Erman Bülent Tuncer, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığı "Diş fırçalamakla oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur ve kazası gerekir. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsaktan önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur" yaklaşımını doğru buluyor ve diş temizliğinin iftar ve sahurdan sonra yapılmasının günlük ağız ve diş bakımı açısından yeterli olacağını söylüyor.
GIDA ARTIĞI YOKSA DİŞ ÇÜRÜĞÜ OLUŞMAZ'
Oruç sırasında yeme içme söz konusu olmadığı için diş çürüğünün oluşmayacağına vurgu yapan Prof. Dr. Erman Bülent Tuncer, oruç tutan vatandaşların zorunlu olmadıkça oruç sırasında dişlerini fırçalamasına gerek olmadığını söylüyor. Ayrıca dişeti üzerinde de masaj uygulamalarının yapılmasının ve diş fırçasının nüfus edemediği diş araları için de diş ipiyle temizlik yapılmasının yararlı olacağına işaret ediyor."Önemli olan dişlerin üzerindeki gıda artıklarının temizlenmesidir" diyen Prof. Dr. Erman Bülent Tuncer, iftar ve sahurdan sonra bu işlemlerin yapılmasının gerekli olduğunu ifade ederken, "Ancak oruç sırasında yeme içme söz konusu olmadığı için zorunlu olmadıkça dişlerin fırçalanmasına gerek yoktur" diyor.
AĞIZ KOKUSUNA KARŞI ANTİSEPTİK GARGARA
Ramazan ayı boyunca tutulan oruç sırasında ağız kokusu oluştuğunu kaydeden Prof. Dr. Tuncer, antiseptik gargara ile ağız kokusunun önüne geçilebileceğini söylüyor ve "Sahurdan 5-6 saat sonra mideden ve bağırsaklardan kaynaklanan mikroplar, bu bölgeleri etkiliyor ve kötü ağız kokusuna neden oluyor. Bunu önlemek için yutmamak şartıyla ağızda gargara yapılabilir. Yapılan araştırmalar, bu gargaranın ağız kokusuna karşı 5 saat kadar etkili olduğunu gösteriyor" diye ekliyor.
.
.

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.