banner113

Başkan Yücel'den büyük açılış!

banner106

Alanya Belediyesi tarafından hizmete kazandırılan ve Kazakistan Cumhuriyeti’nin, bağımsızlığına kavuşmasının 30. yılı münasebetiyle Kazak Edebiyatçı, büyük şair, Abay Kunanbayoğlu’nun isminin verildiği park hizmete açıldı. Anıt parkın açılışını Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Kazakistan Büyükelçisi Saparbekuly ve protokol üyeleri birlikte gerçekleştirdi.

Başkan Yücel'den büyük açılış!
11 Haziran 2021 Cuma 20:26

banner108
banner238

Kazakistan Cumhuriyeti’nin, bağımsızlığına kavuşmasının 30. yılı kutlamaları kapsamında, Kazakistan tarihinin önemli isimleri arasında yer alan Kazak milli şair ve yazar Abay Kunanbayoğlu’nun doğumunun 176. Yıldönümü anısına Alanya Belediyesi tarafından özel olarak tasarlanan Abay Kunanbayoğlu Parkı, Mahmutlar Mahallesi’nde hizmete açıldı.

PROGRAMA İLGİ BÜYÜK OLDU
Kunanbayoğlu adına özel olarak hazırlanan parkın açılışına, Kazakistan Türkiye Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, Kazakistan Antalya Konsolosu Maulen İbraikulov, Ukrayna Antalya Konsolosu Emir Rustamov, Kazakistan Alanya Fahri Konsolosu Ahmet Cebeci, TSE Akdeniz Bölge Müdürü Hasan Demirtaş, Alanya Kazakistan Kültür ve Eğitim Derneği değerli üyeleri, siyasi parti temsilcileri, meclis üyeleri, akademisyenler, oda ve dernek başkanları, muhtarlar, yerli ve Kazak vatandaşlar katıldı.

SİYASİLERDEN TEŞEKKÜR MEKTUBU
Açılış törenine programlarının yoğunluğu nedeniyle katılamayan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan da teşekkür mektubu gönderdi.
KAZAK SANATÇI VE DANSÇILAR DA SAHNE ALDI
Oldukça renkli anlara sahne olan açılış töreninde Abay Kunanbayoğlu’nun hayatı, felsefi düşünceleri ve Türk dünyasına kattığı eserlerden bazıları misafirlerle paylaşıldı. Kazak sanatçılar ve önderliğindeki çocuk koroları da yerel eserleri seslendirdi. Kazak kültürüne ait yerel kıyafetleri giyen halk oyunu ekipleri de performanslarını sahnelediler.

“İKİ ÜLKE KARDEŞLİĞİNİ PEKİŞTİREN BİR ADIM”
Abay Kunanbayoğlu Parkı’nın Alanya’ya kazandırılmasının iki ülke dostluğunu pekiştiren bir adım olduğunu belirten Kazakistan Alanya Fahri Konsolosu Ahmet Cebeci, “Bu özel parkı hayata geçiren, başından sonuna kadar ilgi ve alakasını eksik etmeyen Alanya Belediye Başkanımız Adem Murat Yücel’e teşekkür ediyorum. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun da destekleriyle bu park iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştıracak.” dedi.

“ORTAK TARİHİMİZ KÜLTÜRÜMÜZ VE BAĞLARIMIZ VAR”
Abay Kunanbayoğlu Parkı’nın açılışında konuşan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Türkiye ve Kazakistan’ın ortak değerlere sahip kardeş ülkeler olduğunu belirtti. Başkan Yücel, “Ülkemizle ortak tarihi, kültürel ve manevi bağları bulunan dost ve kardeş ülkemiz Kazakistan Cumhuriyeti’nin, bağımsızlığına kavuşmasının 30. yılını en kalbi duygularımla kutluyorum. Kazakistan’ın bağımsızlık kutlamaları anısına değerli Kazak Edebiyatçı, büyük şair, bilgin, düşünür ve çağdaş edebiyatın kurucusu Abay Kunanbayoğlu’nun adını parkımızda yaşatacağız” dedi.

 “BİRLİK VE BERABERLİĞİMİZİN SEMBOLÜ OLACAK”
Abay’ın anıtının tüm insanlığa ve Türk birlikteliğine bir sembol olacağını belirten Başkan Yücel, “Alanya’mızdaki çok kültürlü yaşamın önemli bir parçası olacak, tüm dünyanın tanıdığı evrensel sanatçısı olan Abay’ın adını ölümsüzleştirdiğimiz bu anıt parkımızın tüm insanlığa ve Türk Birliğimize, barış ve sevgi getirmesini, aramızdaki birlik ve beraberliği güçlendirmesini temenni ediyorum” dedi.

“KAZAKİSTAN’IN TARİHİNİ DEĞİŞTİREN İSİM”
Kazakistan Türkiye Büyükelçisi Abzal Saparbekuly ise Kunanbayoğlu’nun Kazakistan için önemine değindi. Büyükelçi Saparbekuly konuşmasında şunları söyledi: “Abay, Kazakların yol feneridir. Abay’ın yolundan giden genç nesil, yarın daha parlak bir Türk Dünyasını inşa edecektir. Bu anlamlı parkı hayata geçiren Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’e tüm Kazak halkı adına teşekkür ederim.”
BAŞKAN YÜCEL KAZAK ŞAPANI GİYDİ
Konuşmaların ardından Kazakistan Büyükelçisi Saparbekuly tarafından Başkan Yücel’e üzerinde Abay Kunanbayoğlu’nun görselinin bulunduğu plaket verdi. Başkan Yücel de Büyükelçi Saparbekuly’e Sultan Alaaddin Keykubad’ın at üstünde figürünün yer aldığı heykel hediye etti. Daha sonra Başkan Yücel, Büyükelçi Saparbekuly ve Fahri Konsolos Cebeci Kazakistan’a özgü saygı göstergesi olarak kullanılan Kazak şapanı giydiler.
AÇILIŞ KURDELESİ HEP BİRLİKTE ÇÖZÜLDÜ
Hediye takdimlerinin ardından anıtın açılışına geçildi. Kazakların büyük ilgi gösterdiği törende Kunanbayoğlu’nun anıtı Büyükelçi Saparbekuly ve Başkan Adem Murat Yücel ile diğer davetlilerin katılımıyla hep birlikte açıldı. Davetliler açılışın ardından hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

banner109
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.