Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu açıklaması bir kez daha gözlerin Türkiye'ye sığınan Suriyelilere çevrildi. Bir tarafta 3 milyon Suriyeli'den kimlere vatandaşlık verileceği tartışılırken diğer tarafta ise vatandaşlığın olası sonuçları değerlendiriliyor.
Muhalefet partileri 'Savaştan kaçıp sadece yaşamak için Türkiye'ye sığınan milyonlarca kadın ve çocuk gibi insani boyutunu' ısrarla görmezden geliyor. Seçmen transferi ve ekonomik dengeleri bozacağından bahsediyor. Uzmanlar ise, Suriyelilere vatandaşlığın ekonomiye ve sosyal dengelere yük değil dinamizm getireceği görüşünde.
Nisan ve mayıs ayında en çok yeni iş yeri açan yabancılar Suriyeliler. Sadece mayıs ayında 14 milyon 612 bin tl sermaye ile 124 şirket kurdu. Yine aynı dönemde açılan anonim şirketlerde Suriyeliler yine Almanya ve Azerbaycan'ın ardından ilk üçte yer aldı. 2015'te Türkiye'de açılan 5 bin 7 yabancı sermayeli şirketin bin 599'u sadece Suriyeliler'in 233 milyon liralık sermayesiyle kuruldu ve kalıcı yabancı yatırımların dörtte birini oluşturdu.

EN ÇOK ŞİRKETİ SURİYELİLER KURDU

Suriyeliler mayıs ayında 124 şirket kurdu. Suriyeliler ocak-mayıs döneminde 582 şirket kuruldu. Ocak-mayıs döneminde kurulan 5007 limited şirketin 1599'u Suriyelilere ait.

Türk vatandaşlarının başvurmadığı için yurtdışından ithal edilen imalat, inşaat ve maden sahasındaki çalışan açığını Suriyeli sığınmacılar kapattı. Ayrıca Suriyelilerin vatandaşlığa geçmesiyle Türkiye, sığınmacı veya mülteci olduğunda yapmak zorunda olduğu insani yardımlar yerine 'Suriye kökenli vatandaşlardan' vergi almaya başlayacak.

Peki Türkiye'deki 3 milyon sığınmacıdan kaçının vatandaşlık için başvurması bekleniyor? İzmir'de yapılan bir çalışma bu konuda ipuçları veriyor. Ayakkabı imalathanesinde çalışan 3 bin 500 Suriyeli'ye çalışma izni çıkarılmak istendi. Ancak hem kendilerinin istememesi hem de çalıştıkları işyeri sahiplerinin isteksizlikleri nedeniyle sadece 550 Suriyeli 'çalışma izni' için başvurdu. Suriyeli işveren ve çalışanlar, 'ödeyecekleri yeni vergi ve devletin keseceği sosyal yardımlar' nedeniyle, çalışma izni almaya veya vatandaşlığa geçmeye sıcak bakmıyor.

SURİYELİLER NEDEN VATANDAŞLIK İSTEMİYOR?

Türkler üniversiteye sınavla Suriyeliler sınavsız giriyor. Türk öğrenciler 400 tl, Suriyeliler 1200 tl burs alıyor. Türklere kira yardımı yok, Suriyelilere 250 lira yardım var. Türklerden SGK pirimi ve eczaneler için yüzde 20 katkı payı alınıyor. Suriyelilerden alınmıyor. Türkler destek yardımı almazken Suriyelilere 900 tl veriliyor.