banner113

Alanya Başhekiminden uyarı!

banner106

Kronik bir akciğer hastalığı olan astım hastalarının koronavirüse yakalanma oranının daha yüksek olduğuna dikkat çeken ALKÜ Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu.  

Alanya Başhekiminden uyarı!
05 Mayıs 2021 Çarşamba 15:59

banner108
banner238

Astım hastalığına dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak adına her yıl  mayıs ayının ilk haftası Dünya Astım Günü olarak kutlanmaktadır. Peki astım hastalığı nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir, Koronavirüs astım hastalarını nasıl etkiliyor?  Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı bütün bu soruları yanıtlayarak vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, "Astım hava yollarının çevresel etkenlere karşı aşırı duyarlı olmasıdır. Dünyada 300 milyondan fazla insanı etkileyen astım, akciğerlere inen havayollarının iltihaplanması ve daralması ile nefes almayı güçleştirerek ataklar halinde kendini gösterir. Ülkemizde de en sık karşılaştığımız daraltıcı hava yolu hastalığı olan astımın belirtileri arasında; nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma hissi ve öksürük en sık karşılaştığımız yakınmalar arasında yer alır. Astım rahatsızlığının tedavisinde düzenli antiinflamatuar ile birlikte nefes açıcı tedaviler kullanıyoruz. 
Astım hastalığı için risk faktörleri kişiye ve çevresel faktörlere göre değişebilir. Buna göre astıma hastalığını tetikleyen başlıca etmenler; “sigara, hava kirliliği, alerjenler ve viral enfeksiyonlardır. Düzenli tedavi ve tetikleyicilerden uzak kalmak hastalığın kontrolünde esastır.
Koronavirüse yakalanma oranı astım hastalarında daha yüksektir. Astım hastaları özellikle pandemi döneminde tedavilerini aksatmamalıdır. Risk grubunda olan hastalarımız da aşılarını güvenle olabilirler. Alerji riski yüksek olan vatandaşlarımız içinde aşılarını hastanemizde kontrollü bir şekilde uygulamakta ve takip etmekteyiz.  Astım, akciğerlerde kalıcı hasara yol açabilen önemli bir sağlık problemi olmakla birlikte tedavi edilebilen bir hastalıktır“ dedi.
 

banner109
banner110
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.