banner113

İNŞAAT MÜHENDİSİ FENERCİOĞLU: ALANYAMIZ GÜVENLİDİR ANCAK GÜNLENDİRMEYE DEVLET TEŞVİK VERMELİ YOKSA!

banner106

Alanya Posta TV’de yayınlanan Gaye Coşkun ile Haberin Manşeti’ ne konuk olan İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu Alanya’nın kentsel dönüşümü ve yeni yapılan binalarda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. 

İNŞAAT MÜHENDİSİ FENERCİOĞLU: ALANYAMIZ GÜVENLİDİR ANCAK GÜNLENDİRMEYE DEVLET TEŞVİK VERMELİ YOKSA!
02 Mart 2023 Perşembe 08:51

banner108
banner238


Haberin Manşeti’ne konuk olan İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu, ülke gündemine yeniden gelen deprem gerçeği ve Alanya’nın kentsel dönüşümü hakkında açıklamalarda bulundu. Alanya'da kentsel dönüşümün şart olduğunu söyleyen Fenercioğlu, "Çok eski bir medeniyete dayanan bir yerleşim yeri olması nedeni ile yenilenme ihtiyacı var. Alanya'da şu anda kentsel dönüşüm konusunda birçok başvuru alıyoruz. Binaların yıkılmasında tek bir kişinin sorumluluğunun olmuyor. Deprem sadece binaları değil, başka şeyleri de yıkıyor. Depremde bir bina yıkılıyorsa, müteahhit sorumludur, denetleyenler sorumludur, proje müellifleri sorumludur. Ruhsat verenler sorumludur. Eski yapılmış binaların bulunduğu yerde imara izin verilmemesi gerekiyordu. Bu yıkımın tek neticesi binalar değildir. Depremle birlikte sosyo ekonomik yaşam, psikolojik sıkıntılar, kültürel de yıkılıyor. Deprem bölgesinde yeni yapılar hızlı yapılmak için yeni yanlış yapılmaz. TOKİ devlet kurumu olduğu için denetimi, devletin müşavirleri kanalıyla kontrol edilir. Yıkılmamasının sebebi o konutların projesinin doğru yapılmasıdır” dedi. 
"ALANYAMIZ GÜVENLİDİR"
Mimari ve ekonomik kaygıların bir kenara bırakılmasına değinen Aycan Fenercioğlu, “Özel sektörde mimari kaygılar olduğu için TOKİ tarzı binalar kullanılmıyor. Hep 1999 öncesi binalar diye konuşuluyor. Bundan sonra gelecek mühendisler, 2023 öncesi diye konuşacak. 2023 bu anlamda milat olabilir. Sektörün ekonomik kaygıları bırakıp biraz daha duyarlı olmasını umut ediyorum. Alanya’mız güvenlidir. 1999 öncesi binalara analiz yapmak gerekir. Alanya’da yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları ve yapılması gerekenler var. Kentsel dönüşüm afet riski altındaki alanların dönüştürüldüğü bir uygulamadır. Yeni binalarda sorun görmüyorum. 2018’den sonra yapı denetimler daha sağlam hale geldi. Alanya'da kentsel dönüşüm şarttır. Çok eski bir medeniyete dayanan bir yerleşim yeridir. Alanya da şu anda kentsel dönüşüm konusunda birçok başvuru aldık. Alanya ölçeğinde konuşacak olursak aşırı bir panik havasına gerek yok. Meslek odaları işbirliğiyle ve belediye ile kontak kurarak Alanya’nın röntgeni çekilebilir. Yeni planlanacak yerlere zemin çalışması yapılmalı. Kentsel dönüşüm yapılacak yerler masaya yatırılmalıdır. Merkez mahaller, Oba, Cumhuriyet Mahallesi masaya yatırılmalıdır” diye konuştu. 

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM EŞİTTİR RANTSAL DÖNÜŞÜM"
Herkesin birlik olmasına vurgu yapan Aycan Fenercioğlu, "Ada bazlı kentsel dönüşümün yapılması gerekmektedir. Bakanlık bununla ilgili desteklerde bulunuyor. Kentsel dönüşüm eşittir, rantsal dönüşüm algısı var ama bunu düşünceyi yıkmalıyız. Böyle bir konuda işbirliği yapılmalı, siyasi görüş unutulmalı. Afet Bakanlığı kurulursa görevi depremde sonrası depremden öncesi olmalıdır. Betonun sağlam dökülmesi çözümlerden bir tanesidir. Ticari amaçla kullanılan yerlerin kolon ve kirişlerinin kesilmesidir. Bunların iş yeri açma kanuna göre denetlenmelidir, ona göre kesilmelidir. Yapı kayıt belgesi (imar affı) görmüş yapıların hızlı bir tarama yapılmalıdır. Bu kontrollerin tek bir koldan yapılmalıdır. Gayrimenkul üst kurulunun kurulması konuşuluyor. Bu düzenleme üst kurulunda özel sektörden de destek alınabilir” şeklinde konuştu. 

‘YAŞANANLAR UNUTULMAMALI’

Yabancıya konut satışı ve vatandaşların sosyal medyada gördüklerinden dolayı umutsuzluğa kapıldığını söyleyen Aycan Fenercioğlu, “Yabancılar haklı olarak şu an panik havasında, sosyal medyadan ya da haberlerden gördükleri yıkım görüntülerinden dolayı endişeliler. önceden hassaslardı daha da hassas oldular. Bu yüzden sektör yavaşlamış durumda. Yeni yapılacak binaların maliyetinin 85 milyon dolar olduğu konuşuluyor. Sosyal medyada kirlilik çok fazla. Vatandaşlarımız ne gördüğüne inanmalı ancak gözünü kapatmamalı, bilim ışığında göre hareket etmeli. Yaşananlar unutulmamalı. Mart ayında daha çok reaksiyona geçilir diye düşünüyorum. İstanbul Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri çok ciddi eski yapı stoğu var. Türkiye bu hızla giderse 90 yılda anca yenilenebilir. Sadece kentsel dönüşüm değil güçlendirmeler de yapılabilir. Vatandaşlarımız bu konuda da umutsuzluğa kapılmasın”  ifadelerine yer verdi.

‘GÜÇLENDİRMEYE DEVLET TEŞVİK VERMELİ"

Alanya’da ki güçlendirme çalışmaları ve kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili önerilerde bulunan Fenercioğlu, “Güçlendirme çalışmaları için bir fon oluşturulabilir. Güçlendirilme çalışmalarına devlet teşvikiyle ya da vadesiz kredilerle destek olunabilir. Alanya’nın çok ciddi bir inşaat hacmi var. Türkiye’nin en çok tapu verilen ilçelerinden biri İstanbul Esenyurt, birisi de Alanya. Alanya’nın hızlı bir şekilde kentsel dönüşüme ihtiyacı vardır. Alanya'da güçlendirmeye ihtiyacı olan binalar vardır. Bunlar tespit edilip çalışmalar yapılmalıdır. Alanya'da şu anda ciddi bir kira sıkıntısı var. Kentsel dönüşüme geçilmemesinin en büyük sıkıntısı budur. Lojmanlar yapılmalıdır. Alanya yabancıya konut satışına şartlar getirilebilir, kontrol altına alınabilir” dedi. 

banner109
banner110
banner111
banner112
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.