banner113

Çocuklarda aşırı inata dikkat!

banner106

Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi konu hakkında önemli bilgiler verdi.

Çocuklarda aşırı inata dikkat!
09 Haziran 2021 Çarşamba 13:39

banner108
banner238
Aşırı inatçı, dediğim dedik, her denilenin tersini yapan, ve anne babasına sürekli karşı gelen 8 yaş öncesi bir çocuk eğer ki, Özerklik Dönemi’nde değil ise ve bu belirtileri göstermeye devam ediyor ise bu çocukta ''Karşıt Olma ve Karşıt Gelme Bozukluğu'' söz konusudur.
Karşıt Olma Ve Karşıt Gelme Bozukluğu aslında inatlaşmanın patolojik halidir.Karşıt Olma ve Karşıt Gelme Bozukluğu’nun altından çoğunlukla DEHB (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) çıkar.Tedavi edilmediği takdirde ergenlik döneminin başlarında Davranım Bozukluğu olarak şekil değiştirir ve ebeveynler için durum daha kontrol edilemeyecek hale gelebilir.Bu durum mutlaka tedavi gerektirir.
Ebeveyn tutumu, Karşıt Olma ve Karşıt Gelme Bozukluğu'nun ortaya çıkmasında etkendir.Peki nasıl mı ?
İşte bunlar;
-Aşırı baskıcı ebeveyn tutumu ve aşırı müsamahakar ebeveyn tutumudur.
-Otoriteye başkaldıran bu çocuklar, en çok da babanın otoritesizliğinden güç alır ve belirtilerini babanın yumuşak yüzüyle şiddetlendirir. O nedenle ebeveyn tutumu, ebeveyn rolleri ve otorite figürü bu bozukluğun tedavisinde önemli rol oynar.
-Aynı zamanda ödüle koşullanmış olan bu çocuklar sorumluluklarını karşılıksız yerine getirmek istemezler ve her defasında ödülle harekete geçtiklerinden dolayı da ödüller de artık çocuğu tatmin etmemeye başlar ve ebeveyn işin içinden çıkamaz hale gelebilir.
O nedenle söz geçiremediğiniz ve sürekli her söylediğinizin zıddını yapan bir çocuğunuz varsa; onu Karşıt Olma ve Karşıt Gelme Bozukluğu’ndan koyacağınız sınırlar ile, baba otoritesinin işlevselliği ile ve şiddetsiz iletişiminiz ile önemli oranda koruyabilirsiniz.
 

banner109
banner111
banner239
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.